Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Оставке српских полицајаца на КиМ: Приштина оптужује Београд, огласио се Петковић

© AP Photo / Visar KryeziuКосовска полиција на прелазу Мердаре
Косовска полиција на прелазу Мердаре - Sputnik Србија, 1920, 18.08.2023
Пратите нас
Министар унутрашњих послова привремених приштинских институција Џељаљ Свечља оптужио је Београд, тврдњом да су српски припадници тзв. косовске полиције дали оставке као „последица претњи и притисака Београда“.
Свечља је затражио од међународне заједнице да „оштро реагује на понашање Србије“.
„Полицајци се претњама и притисцима санкционисаних институција Београда приморавају да поднесу оставке. На овај начин намерно наносе штету српској мањини на Косову, нарушавајући наш суверенитет. Ово мора да престане. Међународна заједница мора оштро да реагује на понашање Србије“, написао је Свечља на Твитеру.
На Свечљине изјаве реаговао је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.
„Пре него што Џељаљ Свечља помисли да оптужи Београд за апсолутно непостојеће притиске на Србе полицајце да напусте такозвану Kосовску полицију, боље би му било да се бави наркодилерима у редовима Самоопредељења, али и да уради тест на одређене супстанце, јер такве оптужбе немају везе с реалношћу. Београд не притиска Србе да доносе одлуке о томе где ће радити, нити како ће живети, али оно што је извесно јесте да Срби на северу Kосовску полицију доживљавају као окупаторску силу у којој не желе да раде против свог народа“, наводи Петковић.
Како додаје, „Србима на Kосову и Метохији још одзвањају речи Аљбина Kуртија да је косовска полиција наставак и наследник терористичке тзв ОВK и зато никога не треба да чуди да Срби не желе да раде у Kуртијевим институцијама.“
„Добро је познато да је Kурти желео и да се на бројним адресама хвалио како ће да „попуни безбедносни вакуум на северу“, ангажујући себи подобне Србе и агитаторе, али су му Срби још једном одговорили да неће ни њега, ни његову тзв. Kосовску полицију. Зато сада, да би оправдао свој неуспех и нашао алиби за фијаско пред међународном заједницом, оптужује Београд да стоји иза некаквих притисака“, каже Петковић.
Према његовим речима, Курти треба да се суочи са истином:
„Никада прави Србин неће ударити на своје сународнике, никада неће против свог народа да буду пендрек у рукама Свечље и Kуртија и то су им јасно поручили и када су 5. новембра прошле године напустили Kосовску полицију, када је кап у препуној чаши било то да нису желели да својим суграђанима пишу казне за српске таблице“, саопштио је Петковић.
Косовска полиција - Sputnik Србија, 1920, 17.08.2023
СРБИЈА
Нове оставке Срба у полицији на северу Косова и Метохије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала