Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Приштински полицајци упали у зграду у којој су просторије Канцеларије за КиМ

© AP Photo / Dejan SimicevicКосовска полиција
Косовска полиција - Sputnik Србија, 1920, 18.08.2023
Пратите нас
Општински инспектори општине Северна Митровица данас су од радника, који у згради у Бошњачкој махали раде у установама које припадају Републици Србији, тражили документа на основу којих се ове институције налазе у овој згради.
Тим поводом реаговала је Српска листа која у саопштењу наводи да је ово наставак малтретирања Срба од стране Аљбина Куртија.
„Данас је на захтев нелегалног, нелегитимног и лажног градоначелника Северне Митровице који је освојио 3% гласова, група полицајаца и општинских инспектора ушла у зграду у којој се налазе просторије Канцеларије за Косово и Метохију, Покрајинског Фонда за пензијско и инвалидско осигурање као и Косовско-митровачког управног округа у насељу Бошњачка махала у Косовској Митровици, и том приликом питали на основу ког документа се ове институције налазе у тој згради, јер је по њиховом она у власништву општине, те су запосленима рекли да имају наредбу да “ослободе” тај и све друге објекте који су у власништву општине, те да ће поново доћи у понедељак“, пише у саопштењу Српске листе.
Према Српској листи ово је само наставак понашања у ком приштинске власти зграде институција Републике Србије сматрају својим.
„Ово је очигледно почетак даљег малтретирања грађана јер се на списку објеката које косовске институције сматрају својим налазе и зграде у којима су смештени болница, дом здравља, школе, факултети, универзитет… Ова претња је апсолутно део плана протеривања свега српског са Косова и Метохије, одузимања права на рад грађанима али и и онемогућавање пружања услуга грађанима на Косову и Метохији свих националности који опстају захваљујући подршци државе Србије преко надлежних институција“, стоји у саопштењу.
Они наводе да су о овоме обавестени Мирослав Лајчак, главни преговарач у дијалогу Београда и Приштине, као и други међународни представници.
„О овом, али и о осталим акцијама упереним против српског народа, обавештени су главни преговарач Европске уније Мирослав Лајчак и други међународни представници, али за сада нажалост нема реакције. Међународна заједница мора најхитније да заустави акције којима се угрожава мир на северу Косова и Метохије и спречи Куртија и његове послушнике да протерају Србе са Косова и Метохије. Међународна заједница, пре свега Европска унија мора јасно да се огласи и каже да ли је ово акција која значи деескалацију, јер српски народ сматра да је то додатна ескалација на терену“, закључује се у саопштењу Српске листе.
Ова зграда налази одмах поред косовске општине Северна Митровица. Од доласка косовских специјалаца на север често су се на паркингу испред зграде могла приметити њихова возила паркирана на самом улазу.
Срби у Лепосавићу - Sputnik Србија, 1920, 18.08.2023
СРБИЈА
Ухапшен још један Србин на Косову и Метохији: Нова ескалација, покушај застрашивања српског народа
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала