Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Маске су пале: Нема места за Србе у косовској полицији

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаПрипадници специјалне јединце тзв. Косова у Приштини
Припадници специјалне јединце тзв. Косова у Приштини  - Sputnik Србија, 1920, 19.08.2023
Пратите нас
После изјаве премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да је косовска полиција наследница тзв. Ослободилачке војске Косова ретки преостали полицајци Срби почели су масовно да дају отказ. Маске су пале и показало се да нема места за Србе у организацији која вуче корене из тзв. ОВК, сматрају саговорници Спутњика.
Oткази полицајца Срба у косовској полицији због изјаве Куртија о томе да косовска полиција баштини традиције ОВК показују да су на Косову и Метохији прогледали и најдобронамернији и најнаивнији. На све ово косовска полиција упала је у просторије Канцеларије за Косово и Метохију у Косовској Митровици.

Маске су пале: Нема места за Србе у тзв. ОВК

Маске су пале, јер, без обзира на приче о новом косовском „мултиетничком друштву“ у ком су сви грађани равноправни, јасно је да у таквој полицији нема места за Србе, истичу саговорници Спутњика.
Политиколог Перко Матовић каже да Срби на Косову и Метохији никад нису ни сумњали да косовска полиција вуче корене из тзв. ОВК, с тим што су се надали да ће Албанци под притиском ЕУ и САД раскинути тај континуитет. Међутим, сад се види да са њима не може никако да се разговара, а види се да и САД „пуштају Куртија низ воду“, тако да неће још дуго трајати ова криза.
На примедбу да америчке санкције за сада нису ни окрзнуле Куртија и да чак раде у његову корист како многи аналитичари сматрају, Матовић одговара да од нечега мора да се почне.
„Санкције које су му тренутно уведене су биле прво упозорење и темељ на основу ког ћемо ми да градимо своју геополитичку борбу против њега. То што постоје нека слепа црева британске политике која и даље праве неке декларације, нема везе. Курти није имао ниједан састанак на највишем нивоу ни у Великој Британији, ни у САД, ни игде, а то значи да они ипак њега посматрају на један други начин. Они још увек нису кренули да се активно на терену супротстављају шиптарском терору а ми очекујемо да коначно крену и да Кфор треба да ради свој посао.“

Курти правда своју политику ситним националистичким иживљавањима

Упад приштинских полицајаца у зграду у Косовској Митровици у којој се налазе просторије Канцеларије за Косово и Метохију Владе Србије по Матовићу је Куртијев игроказ којим жели да покаже како се, наводно, приштинска администрација дестабилизује из Београда.
Косовска полиција - Sputnik Србија, 1920, 18.08.2023
СРБИЈА
Приштински полицајци упали у зграду у којој су просторије Канцеларије за КиМ
„То му, наравно неће поћи за руком. Он мора да оправда своју националистичку политику. С обзиром да не може да је оправда на међународном плану, ни на економском, ни на демографском јер Шиптари са Косова се константно исељавају, дакле то је апсолутни крах његове политике, и све то он мора да правда тим ситним националистичким иживљавањима над српским народом као што је тај упад у Канцеларију за КиМ. Али кад се буде дошло до коначног договора, сигуран сам да ће се међународна заједница вратити се на првобитне положаје. Дакле, да неће моћи да буду шиптарске јединице на северу Косова, да ће се формирати ЗСО и да ће доћи до дугорочнијег мира,“ уверен је Матовић.

Двострука игра Запада према Куртију

С друге стране, адвокат Горан Петронијевић сматра да Албанци раде то што раде уз подршку једног дела међународне заједнице.
Албанци су у оних неколико наврата кад су Срби кренули у озбиљну активност схватили да се јако лако уз притисак „међународне заједнице“ такве акције прекину, из чега су они закључили да то што смо ми спремни за деескалацију није само наша добра воља, него и наша слабост. И то је основна снага која их вуче напред уз, наравно, озбиљно охрабривање, а Петронијевић је склон да верује и уз планирање дела међународне заједнице.

„Јер непрестано играју двоструку игру. Та прича о Куртију као човеку који је самовољан, не слуша међународну заједницу, Американце, Енглезе, Немце итд. то је потпуно једна, рекао бих – глупост. Ко верује у то, верује и у Црвенкапу. Он ништа сам не ради, он ради по плану и постоје, очигледно, две линије које иду према њему. Једна која му стално даје задатке, какве пакости треба да прави да би дошло до затезања, и она друга линија која му тобоже у јавности говори: не, не, ми то осуђујемо, без икакве могуће, чак ни најаве неке санкције према њему.“

А то само по себи говори да ти исти што се јавно изјашњавају као неко ко осуђује Куртијеве потезе, са друге стране, тајним каналима, што се каже левом руком иза леђа, даје му знак да то ради, и због тога је он охрабрен, додаје Петронијевић.

Албанци даве Србе системом анаконде

Петронијевић, међутим, није сигуран да на овакве потезе Приштине и Куртија српска заједница и држава Србија пружају адекватан отпор.
„У ситуацијама кад Срби пруже адекватан отпор као што су биле блокаде, појави се међународна заједница која притиска нашу власт, а онда она убеди наш народ на Косову да се повуче са тих позиција и тако настаје један зачарани круг. А Албанци раде системом анаконде, што значи да сваки потез који направе за један степен умање права Срба која се никад не врате, него иде и даље ка њиховом угрожавању“, упозорава Петронијевић.
Албанци понашање Београда и Митровице и њихову добру вољу да не дође до сукоба, сматра он, схватају као слабост или као страх и то је основни проблем.
„Значи, мора се чврсто поставити црвена линија и нема даље. Иначе ће све што се сада ради довести до јесени до масовног исељавања Срба“, страхује Петронијевић.
Косовска полиција - Sputnik Србија, 1920, 18.08.2023
СРБИЈА
Још два српска полицајца поднела оставке у такозваној косовској полицији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала