- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Луна 25“ се сударила са Месецом и престала да ради

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографија„Луна-25“ ће бити прва станица која ће извршити слетање у рејону Јужног пола Месеца који има веома сложен рељеф.
„Луна-25“ ће бити прва станица која ће извршити слетање у рејону Јужног пола Месеца који има веома сложен рељеф. - Sputnik Србија, 1920, 20.08.2023
Пратите нас
Веза са аутоматском станицом „Луна-25“ је прекинута, саопштила је корпорација "Роскосмос".
Око 19. августа у 14:57 по московском времену веза са Луном је била прекинута.
"Мере предузете 19. и 20. августа за тражење апарата и ступање у контакт са њим нису дале никакве резултате. Према резултатима прелиминарне анализе, због одступања параметара импулса од прорачунатих, уређај је прешао на орбиту ван пројектовања и престао да постоји као резултат судара са површином Месеца", наводи се у саопштењу.
Специјална међуресорна комисија ће се бавити разлозима неуспеха мисије.
Ракета „Сојуз 2.1б“ полетела је 11. августа с космодрома „Восточни“ с лунарном станицом, први пут после готово 50 година. Главни циљ мисије је да се истражи терен Месеца, односно да ли у њему има леда.
Аутоматску станицу „Луна 25“ пројективали су у Научно-производном удружењу „Лавочкин“. „Луна 25“ је први уређај који ће слетети у области Јужног појаса Месеца, у којем преовладава сложени рељеф. Очекује се да ће се то догодити 21. августа.
Након девет минута горњи степен ракете „Фрегат“ са међупланетарном станицом „Луна-25“ одвојио се од трећег степена ракете и изашао на орбиту око Земље. - Sputnik Србија, 1920, 14.08.2023
РУСИЈА
Објављени први снимци са станице „Луна 25“/фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала