- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик и Цвијановићева у Мађарској: Република Српска није изолована

© Уступљено СпутњикуМилорад Додик и Виктор Орбан
Милорад Додик и Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 20.08.2023
Пратите нас
Председник Републике Српске Милорад Додик и српски члан председништва БиХ Жељка Цвијановић требало би да се захвале Мађарској што су омогућили да се сретну са важним саговорницима и тако покажу да Република Српска није изолована, сматра дипломата Зоран Миливојевић.
Председник Републике Српске Милорад Додик и српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић данас су се састали са премијером Мађарске Виктором Орбаном, а на програму су и сатанци са председницима Азербејџана Илхамом Алијевим, Србије Александром Вучићем Турске Реџепом Тајипом Ердоганом.
Додик је претходно рекао да ће на састанку Орбана упознати са актуелном политичком ситуацијом и начину на који Немци делују у БиХ. С мађарским премијером српски званичници разговарали су и о наставку програма подршке мађарске Владе пољопривредницима у Српској, о могућој сарадњу у областима енергетике, дрвне индустрије, наменске индустрије и многим другим важним областима.

Република Српска није у изолацији

Српска страна је свакако објаснила своје ставове у вези са стањем у БиХ, притисцима на Републику Српску, санкцијама које су уведене и претњама које Кристијан Шмит истиче, каже за Спутњик дипломата Зоран Миливојевић.
Реч је о веома важним састанцима и Додик и Цвијановићева би требало да изразе захвалност Мађарској на подршци, зато што су омогућили да се сретну са важним саговорницима, додаје Миливојевић.
„Поготово је важан Ердоган због његовог утицаја у региону, и у БиХ, и то показује да ипак Република Српска није у изолацији. Важно је да се та изолација спречи, али и да се изнесу ставови. Мислим да су посебно важни ставови за статус Шмита, који није верификован у Савету безбедности, и у којој мери су његове одлуке валидне. То је прва ствар, а друго је подсећање на изворни Дејтон. Пошто је Дејтонски споразум једини који обезбеђује мир и стабилност и једина гаранција у условима златне формуле на којој почива БиХ ево већ 28 година у миру. А то је два ентитета и три конститутивна народа“.

Осовина Бањалука-Анкара даје Србима шири маневарски простор

И на крају, најважније је упознати саговорнике да Срби неће дозволити рушење Републике Српске и својих интереса на основу изворног Дејтона. Веома је важно да Цвијановићева и Додик обезбеде разумевање Ердогана због његовог утицаја на бошњачки део БиХ, истиче Миливојевић.
„Турска је у сваком случају регионална сила која има утицај на овим просторима и важан је дијалог са њом и разумевање са те стране. Односно, важно је да су Ердогану познати ставови српске стране, пошто он свакако зна да се без Срба у БиХ ствари не могу решавати и не може се гарантовати мир и стабилност. Због тога је важан сусрет са Ердоганом и његов став. И друго, итекако су важни односи Бањалука – Анкара и ако то функционише, онда је то сигурно нешто што Србима даје шири маневарски простор“.
Требало би рачунати и да је председник Србије Александар Вучић са своје стране такође дао до знања да је потребно да се има у виду изворни Дејтон, да Срби неће одустати од одбране својих виталних националних интереса и да Србија неће напустити Републику Српску, тако да Ердоган може имати пуну слику, додаје Миливојевић.
Ердоганов интерес – добри односи са Србима
Сигурно је да је Ердоган чим је прихватио да разговара са Додиком и Цвијановићевом заинтересован за становишта српске стране у БиХ, сматра Миливојевић.
„Прво, Турска има интереса да буде на овим просторима, тога се не одриче и то је потпуно јасно. Ердоган је сад добио пун мандат и Турска ће настојати да тај свој интерес промовише на један активан начин. А активан начин подразумева да са српском страном буде у добрим односима, јер без српске стране нема шансе да се било шта у региону учини. А Ердоган то зна.“
Осим тога веома је важно што су се Цвијановићева и Додик срели и са председником Азербејџана Илханом Алијевим јер је он један од лидера несврстаног покрета, сматра Миливојевић.
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 20.08.2023
РЕГИОН
Додик најавио посету Русији, чврсто против санкција
Милорад Додик и Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 20.08.2023
РЕГИОН
Сарадња Српске и Мађарске одвија се на обострано задовољство: Додик о састанку са Орбаном
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала