- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Иран позвао отправнике послова Шведске и Данске због скрнављења Курана

© Sputnik / Антон Быстров / Уђи у базу фотографијаЗастава Ирана
Застава Ирана - Sputnik Србија, 1920, 20.08.2023
Пратите нас
Отправници послова Данске и Шведске у Техерану позвани су данас у иранско Министарство спољних послова у знак протеста због још једног случаја скрнављења Курана у тим европским земљама.
Обраћајући се представницима данске и шведске амбасаде на одвојеним састанцима, заменик директора Одељења за људска права иранског Министарства спољних послова осудио је понављање скрнављења Курана у Шведској и Данској, додајући да су владе те две земље у потпуности одговорне за последице таквих инцидената.
Позивајући се на недавне изјаве врховног вође Исламске револуције ајатолаха Сеједа Али Хамнеија, да земље које подржавају злочинце који вређају Куран „склапају ратни аранжман против исламског света“, Министарство спољних послова упозорило је да се не понављају такви инциденти, преноси агенција ИРНА.
Наводећи да слобода говора укључује посебне дужности и одговорности, званичници Министарства спољних послова позвали су изасланике Шведске и Данске да се придржавају међународних обавеза према члановима 19. и 20. Међународног пакта о грађанским и политичким правима (ИЦЦПР), наводи се у саопштењу иранског министарства.
„Упркос јасном ставу и озбиљној решености међународне заједнице да осуди вређање Курана, владе попут Шведске и Данске биле су пасивне у поштовању резолуције усвојене на 53. седници Савета за људска права, као и на 18. хитном састанку министара спољних послова исламских земаља и нажалост настављају да подржавају увреде не показујући озбиљну вољу и одлучност против мржње и исламофобије“, поручује се у саопштењу.
Шведски и дански отправници послова подсетили су на став својих земаља у осуди сваке увреде Курана, рекавши да су шведска и данска влада одлучне да спрече такве покушаје изменама домаћег законодавства.
Такође су поновили да ће о овим питањима обавестити своје владе.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 02.07.2023
РУСИЈА
Путин о спаљивању Курана у Шведској: Треба њима Петар Први
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2023
СВЕТ
„Научићемо Запад да вређање светиња муслимана није слобода мишљења“: Ердоган о спаљивању Курана
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала