- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Како су живели робови у Римском царству: Ново откриће археолога

© AP Photo / Salvatore LaportaПомпеја
Помпеја - Sputnik Србија, 1920, 20.08.2023
Пратите нас
Археолози су открили малу спаваћу собу у римској вили у близини Помпеје коју су готово сигурно користили робови, што баца ново светло на њихов низак статус у античком добу, објавило је италијанско министарство културе.
Просторија је пронађена у вили Цивити Ђулијана, која се налази око 600 метара северно од Помпеје, коју је уништила вулканска ерупција Везува пре готово 2000 година.
У соби су се налазила два кревета од којих је само један имао неку врсту мадраца, два мала ормарића и неколико урни и керамичких посуда у којима су пронађени остаци мишева и пацова, пише агенција Ројтерс.
„Те појединости још једном наглашавају услове сиромаштва и слабе хигијене у којима су живели нижи слојеви друштва у то време“, објавило је министарство.
Нису пронађени остаци брава или ланаца за везивање становника собе. Ископавања у тој вили спроведена су 1907. и 1908. године, и поново од 2017. године, када је полиција схватила да су локацију опљачкали илегални копачи.
„Чини се да је контрола робова првенствено обављана кроз унутрашњу организацију ропства, а не кроз физичке баријере и ограничења“, рекао је Габријел Цухтригел, директор Археолошког парка Помпеје.
Помпеју и околину прекрио је дебели слој вулканског пепела када је 79. године нове ере еруптирао Везув, усмртивши хиљаде Римљана.
Детаљ са луксузне староримске кочије нађене на археолошком налазишту у Помпеји - Sputnik Србија, 1920, 28.05.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Потпуно дешифрован геном мушкарца из Помпеје
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала