- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Пропали преговори држава западне Африке и побуњеника у Нигеру; Папа се моли за мир

© AFP 2023 / BOUREIMA HAMA Деца у избегличком кампу Асага у близини Дифе на југоистоку Нигера 17. маја 2016. године.
Деца у избегличком кампу Асага у близини Дифе на југоистоку Нигера 17. маја 2016. године. - Sputnik Србија, 1920, 20.08.2023
Пратите нас
Делегација Економске заједнице Западне Африке (ЕЦОВАС) намерава да напусти Нигер након неуспеха преговора са припадницима војске који су извршили државни удар у тој земљи, јавила је телевизија Ал Арабија
Како се наводи, Национални савет за спас отаџбине, који су формирали побуњеници, на челу са командантом гарде Абдурахманом Чианијем, одбио је да ослободи смењеног председника Мохамеда Базума и врати га на функцију.
После неуспеха преговора за решавање ситуације у Нигеру, делегација ЕКОВАС намерава да напусти републику, истиче Ал Арабија.
У међувремену, папа Фрања је саопштио да се моли за успех напора међународне заједнице да се ситуација у Нигеру доведе до мирног решења.
„Са забринутошћу пратим шта се дешава у Нигеру. Придружујем се позиву епископа у тој земљи на мир и стабилност у региону Сахела. Пратим молитвом напоре међународне заједнице да се што пре пронађе мирно решење за на корист свих. Помолимо се за вољени народ Нигера", рекао је папа обраћајући се верницима у недељу са прозора Апостолске палате у Ватикану.

Ескалација у Нигеру

Побуњеници у Нигеру су 26. јула објавили да смењују Мухамеда Базума са места председника земље, затварају границе, уводе полицијски час, суспендују устав и забрањују политичко деловања партија. Они су 28. јула саопштили да је шеф државе постао генерал Абдураман Тијани. Током пуча он је предводио председничку гарду, чије су јединице притвориле и настављају да држе Базума. У Базумовом кабинету прво су тврдили да војска није подржала побуњенике, али је касније команда Оружаних снага изјавила о својој солидарности са њима.
Инфографика кавер војна интервенција Нигер - Sputnik Србија, 1920, 10.08.2023
МУЛТИМЕДИЈА
ИНФОГРАФИКА Африка пред великим ратом: Ко напада, а ко брани Нигер
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала