- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Рамафоса: Јужна Африка подржава проширење БРИКС-а

© Sputnik / Владимир Песня / Уђи у базу фотографијаМеђународни фестивал школа драме земаља БРИКС-а у Москви
Међународни фестивал школа драме земаља БРИКС-а у Москви - Sputnik Србија, 1920, 20.08.2023
Пратите нас
Јужна Африка подржава проширење БРИКС-а, више од 20 земаља је поднело званичне захтеве за ступање у ту организацију, изјавио је у недељу председник Јужноафричке Републике Сирил Рамафоса, пред почетак самита БРИКС-а, који се одржава од 22. до 24. августа у Јоханесбургу.

„На 15. самиту БРИКС-а биће разматран низ питања, укључујући и важно питање о могућем ширењу састава БРИКС-а. Више од 20 земаља је поднело званичне захтеве за чланство у организацији, а још неколико земаља је показало заинтересованост за то да постану чланице породице БРИКС“, рекао је Рамафоса.

Према његовим речима, да би напори БРИКС-а били ефикаснији, неопходно је успоставити партнерске односе с другим земљама, којима су блиске његове тежње и ставови.
„Проширени БРИКС (Бразил, Русија, Индија, Кина, Јужноафричка Република) ће представљати разноврсну групу земаља с различитим политчким системима, које деле заједничку тежњу уравнотеженијем светском поретку“, додао је јужноафрички лидер.

Јужноафричка Република наставља преговоре о „прехрамбеном споразуму“

Рамафоса је, такође, рекао да Јужноафричка Република и даље учествује у преговорима о „прехрамбеном споразуму“ за извоз жита из Украјине.
„Настављамо да учествујемо у преговорима о отварању Црног мора ради олакшавања извоза жита. Чврсто верујемо да су посредништво и дипломатија једини реални пут за прекидање садашњег сукоба и постизање стабилног мира“, рекао је Рамафоса.
„Прехрамбени споразум“ престао је да важи 18. јула. Председник Русије Владимир Путин је рекао да услови споразума који се тичу Русије нису испуњени, без обзира на напоре Уједињених нација, јер западне земље нису намеравале да испуне своја обећања.
Путин је у више наврата скренуо пажњу на то да је Запад највећу количину украјинског жита извозио у своје државе, док је главни циљ споразума био да се жито испоручује сиромашним земљама, међу којима су и афричке државе.
Лого организације БРИКС - Sputnik Србија, 1920, 20.08.2023
СВЕТ
Запад боли кад види листу чекања за БРИКС
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала