- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

„Ватикан грешио више од хиљаду година“: Главна мистерија Марије Магдалене

© Sputnik / Владимир Вяткин / Уђи у базу фотографијаМарија Магдалена, Ел Греко
Марија Магдалена, Ел Греко - Sputnik Србија, 1920, 20.08.2023
Пратите нас
Око Марије Магдалене или Блажене Марије се током прошлог века развила читава митологија, иако се њено име у Јеванђељима спомиње само шест пута. Ко је заправо била ова жена?

„Исус је пролазио кроз градове и села, проповедајући и благонаклонећи Царство Божије, и са Њим дванаесторица, и неке жене које је Он излечио од злих духова и болести и Марија, названа Магдаленом, из које је изашло седам демона“, наводи се у Јеванђељу по Луки.

Апостол Матеј говори да је Марија била сведок кажњавања Исуса и присуствовала је његовој сахрани, али је најважнији догађај у коме је учествовала – Васкрсење Христово.
Заједно са другим женама је отишла до гроба Учитеља како би испунила древни јеврејски обичај помазања тела. Међутим, када су дошле до тог мест жене су откриле да је гробница празна, а затим им је анђео најавио васкрслог Спаситеља.
Јован Богослов тврди да је Марија Магдалена прва видела Христа након појављивања чуда. На ову чињеницу је скоро две хиљаде година касније указао римски папа Јован Павле II, говорећи о посебној улози светитеља.
Поглавар католичке цркве, папа Фрања, прогласио је 2016. године Дан сећања на Магдалену општецрквеним празником. Парадокс је да се то догодило након толико година, јер је Маријин лик веома популаран у западноевропској култури. Вековима је инспирисао уметнике да сликају, пишу књиге о њој и вајају њен лик.

Цена за грешку

Творци Старог Света су је сматрали „светом блудницом“. Тако су говорили у XIII веку. Међутим, ни у Јеванђељу, ни у црквеним предањима нема ни речи о томе да је она била жена лаког морала.
Ту грешку је направио римски папа Григорије Велики који је 591. године анализирао једну од епизода у Јевађељу. Неколико дана пре распећа, грешница је дошла до Спаситеља. У рукама је имала посуду са веома драгоценим ароматичним мироточивим уљем.

„Почела је да Његове ноге пере сузама и да их брише косом, и љубила је Његове ноге и мазала мироточивим уљем“, наводи се у Светом Писму.

Исус је жени опростио грехе. Звали су је Марија из Бетаније, па ју је Григорије поистоветио са Маријом Магдаленом.
Тако се о њој годинама причало, међутим, Григорије Велики је ипак погрешио. Ни у једном Јеванђељу није наведено пуно име блуднице која је помазала Христове ноге.
„У савременим делима се наводи да је у овом случају дошло до преклапања два слична лика“, рекао је генерални викар Римокатоличке архиепископије цркве Мајке Божије у Москви Кирил Горбунов.
О овој теми су разматрали и савремени научници.
„Термин ‘грешница’ су тада из неког разлога преводили као реч ‘проститутка’. Вероватно да се имало у виду да је то проста жена, која није строго поштовала Јудејски закон. Испоставило се да је, наводно, Христа помазала проститутка која се зове Марија“, појашњено је у књизи о Магдалени познатог америчког писца који проучава Библију Барта Ермана.
Осим тога, истиче он, Јеванђеља јасно показују да су грешница из Бетаније и Марија Магдалена различите жене. А зашто су се у VI веку ујединили у једну слику остаје загонетка.

Најближи Христу

Међутим, то није једина заблуда. Митски ореол окружује Марију Магдалену од раних векова хришћанства.
У данашње време ове легенде неки озбиљно схватају под утицајем филма „Последње Христово искушење“ и захваљујући књигама Дена Брауна, где се тема „посебних“ односа између Марије и Сина Божијег прати прилично јасно.
Научници су 2012. године објавили фрагмент са натписом на коптском језику. Многе је привукла фраза која је прекинута на пола реченице: „Исус им је рекао: „Моја жена...“
Неки научници су тада изјавили да се то односи на натписе који су преписани 150. године наше ере са ранијег рукописа са старогрчког језика. Постојала је верзија да су аутори првог рукописа били гностици.
Међутим, шест година касније откривено је да је скандалозни свитак фалсификат. Новинари су открили да је бизнисмен Валтер Фриц мисли да ће тако да се обогати.
Научници сматрају да нема никаквих доказа да су Магдалена и Исус били у љубавној вези.

„Ако је Исус Христос имао жену и то се знало, зашто онда аутори Јевађеља никада о томе нису писали ни реч? И, ако је његова жена била Марија Магдалена, зашто је никада нису споменули као жену?“, пита се научник који проучава Библију Барт Ерман.

Међутим, за вернике гласине и спекулације нису толико важне. Много је важнија друга чињеница да је Марија Магдалена дала огроман допринос ширењу хришћанства и зато је у цркви добила титулу која је изједначава са апостолима.
Крст – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 16.04.2023
СВЕТ
Траг води у Русију: Где је нестао Крст Господњи?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала