- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Директор „Роскосмоса“ саопштио узрок пада станице „Луна 25“

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаНакон девет минута горњи степен ракете „Фрегат“ са међупланетарном станицом „Луна-25“ одвојио се од трећег степена ракете и изашао на орбиту око Земље.
Након девет минута горњи степен ракете „Фрегат“ са међупланетарном станицом „Луна-25“ одвојио се од трећег степена ракете и изашао на орбиту око Земље. - Sputnik Србија, 1920, 21.08.2023
Пратите нас
Основни разлог пада станице „Луна 25“ је неисправан рад мотора за корекцију, који је приликом покушаја уређаја да пређе у Месечеву орбиту пред слетање радио дуже него што је било предвиђено, изјавио је директор „Роскосмоса“ Јуриј Борисов за телевизијски канал „Русија 24“.
„Нажалост, искључивање мотора није се догодило према плану, у складу с циклограмом, тако да је уместо планиране 84 секунде, он одрадио 127 секунди. То је био главни узрок хаварије“, рекао је Борисов.
Према његовим речима, цео експеримент је изведен у зони стабилне радио-везе, а стручњаци су знали све о ситуацији на станици.
„Ипак, у 14.57 веза с уређајем је прекинута. Покушаји да се поново успостави веза су били неуспешни. Прелиминарни балистички прорачуни су показали да је због неправилног рада моторног уређаја за корекцију станица прешла у отворену Месечеву орбиту и суштински се забила у површину Месеца“, додао је Борисов.
Он је додао да чланови специјалне комисије већ покушавају да разјасне шта је заправо довело до ванредне ситуације.

Русија стекла непроцењиво искуство

Према његовим речима, Русија је, без обзира на то што „Луна 25“ није испунила задатак, добила непроцењиво искуство лета ка Месецу и изласка у Месечеву орбиту.
Борисов је додао да се нада да ће наредне мисије ка Месецу бити успешне.
„Једно од достигнућа ове недовршене мисије јесте формирање новог колектива у Научно-индустријском удружењу 'Лавочкин', који ће, наравно, узети у обзир све грешке које су направљене током ове мисије и надам се да ће будуће мисије 'Луне 26', 'Луне 27' и других бити успешне“, рекао је Борисов.
Директор „Роскосмоса“ је истакао да Русија неизоставно треба да учествује у трци освајања Месеца и додао да нипошто не треба прекидати програм истраживања Земљиног природног сателита.
„То би била најпогрешнија одлука. Мислим да негативно искуство прекида лунарног програма од практично 50 година и јесте главни узрок неуспеха“, закључио је Борисов.
Према његовом мишљењу, трка за освајање природних ресурса Месеца је већ почела, а други циљ његовог освајања јесте могућност његовог коришћења као „основне платформе“ за међупланетарне летове у будућности.
„Луна-25“ ће бити прва станица која ће извршити слетање у рејону Јужног пола Месеца који има веома сложен рељеф. - Sputnik Србија, 1920, 20.08.2023
РУСИЈА
„Луна 25“ се сударила са Месецом и престала да ради
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала