- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Како вештачка интелигенција може да вам украде лозинке

CC0 / Pixabay / Високе технологије
Високе технологије - Sputnik Србија, 1920, 21.08.2023
Пратите нас
Универзитет Корнел објавио је студију о британским научницима, који су обучили модел вештачке интелигенције (АИ) на аудио-снимцима људи док куцају и идентификовао различите звукове, које сваки тастер производи.
Истраживачи су тестирали модел на интегрисаном микрофону оближњег телефона, који је био удаљен 17 центиметара и "слушао" притисак на тастере у току позива преко Зума и Скајпа и других платформи, пренео је Фокс Њуз.
"Када куцају лозинку, људи ће сакривати свој екран, али неће успети довољно да прикрију звук своје тастатуре", навели су научници из Корнела у свом истраживачком раду.
Како се наводи, с недавним развојем перформанси, приступима микрофонима и моделима дубоког учења, изводљивост напада преко слушања притиска на тастатуре почиње да изгледа вероватно.
Додаје се да сваки карактер производи јединствен звук који људско ухо не може чути, али га АИ може препознати и обрадити.
Да би тестирали тачност програма, истраживачи из Корнела притиснули су 36 тастера лаптопа 25 пута, мењајући притисак и прст, који се користи за сваки притисак.
АИ није само "слушао" звукове, већ је користио "таласни облик, интензитет и тајминг сваког притиска на тастер" за прикупљање информација и образаца.
Активност хакера који користе звукове уређаја да би добили приступ, а да корисник то не зна, назива се "акустични (звучни) напад бочних канала" и постоји деценијама.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала