- Sputnik Србија, 1920
Самит БРИКС
Самит БРИКС-а (Бразил, Русија, Индија, Кина, Јужна Африка), којим председава Јужноафричка Република, одржава се од 22. до 24. августа у Јоханесбургу. Очекује се да лидери земаља „петорке“ на самиту разматрају проширење организације.

Кремљ: На самиту БРИКС, уз учешће Путина, биће размотрено могуће проширење организације

© Sputnik / Алексей МайшевПоглед на московски Кремљ
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 21.08.2023
Пратите нас
На самиту БРИКС, уз учешће руског председника Владимира Путина, биће размотрено могуће проширење организације, глобална и регионална питања, као и перспективе развоја групе, саопштила је прес служба Кремља.

„Од 22-24. августа руски лидер Владимир Путин учествоваће (преко видео-линка) на XV самиту БРИКС, којим ће председавати Јужноафричка република. На седницама самита, као и током незваничних састанака, лидери ће разговарати о актуелним питањима активности групе, укључујући проблематику њеног потенцијалног проширења, глобалним и регионалним темама, перспективама даљег развоја партнерства БРИКС у политичкој, економској, културно-хуманитарној и другим областима“, наводи се у саопштењу.

Кремљ је нагласио да ће Путин информисати учеснике самита о приоритетима руског председавања БРИКС, које ће почети 2024. године.
Истиче се да ће коначни договори бити евидентирани у Декларацији XV самита БРИКС у Јоханесбургу. Поред тога, планирана је седница лидера „петорке“, на коју су позвани руководиоци више од педесет земаља света и шефови извршних структура регионалних организација.
Додаје се да ће, по традицији, уочи самита бити одржан Пословни форум БРИКС, а учесницима и гостима Путин ће се обратити преко видео-линка.
Самиту БРИКС-а , који ће бити одржан у Јоханесбургу од 22-24. августа, присуствоваће лидери Кине, Индије, Бразила и Јужноафричке Републике, а Русију ће представљати шеф руске делегације Сергеј Лавров. Председник Русије Владимир Путин саопштио је да ће учествовати на самиту путем видео-линка. Још 19 држава је изразило жељу да се прикључе БРИКС-у, међу њима су: Аргентина, Иран, Алжир, Тунис, Турска, Саудијска Арабија и Египат.
Лого организације БРИКС - Sputnik Србија, 1920, 20.08.2023
СВЕТ
Запад боли кад види листу чекања за БРИКС
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала