- Sputnik Србија, 1920
Самит БРИКС
Самит БРИКС-а (Бразил, Русија, Индија, Кина, Јужна Африка), којим председава Јужноафричка Република, одржава се од 22. до 24. августа у Јоханесбургу. Очекује се да лидери земаља „петорке“ на самиту разматрају проширење организације.

БРИКС банка почиње издавање кредита у локалним валутама

© SputnikСамит БРИКС
Самит БРИКС - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2023
Пратите нас
Нова развојна банка БРИКС (Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужноафричке Републике) настоји да створи сопствени систем кредитирања у локалним валутама који одговара интересима земаља у развоју са циљем промоције мултиполарног међународног финансијског система, саопштила је шефица банке Дилма Русеф у интервјуу за лист Фајненшал тајмс.
„Ове године очекујемо да ћемо одобрити зајмове у износу од 8 до 10 милијарди долара“, рекла је Русефова.
„Наш циљ је да покријемо око 30 одсто свега што дамо као кредит у локалној валути", додала је она.
Према њеним речима, та финансијска институција планира да почне да одобрава кредите у јужноафричким рандовима и бразилским реалима, као и у рупијима. Позајмљивање у локалној валути омогућиће зајмопримцима у земљама-чланицама да избегну валутни ризик и колебање каматне стопе у Сједињеним Државама.
„Локалне валуте се не сматрају алтернативом долару. Они су алтернатива систему. До сада је систем био униполаран, биће замењен мултиполарним системом“, нагласила је шефица банке, указујући да се тренутно разматрају пријаве за учлањење у финансијску институцију 15 земаља, од којих ће вероватно 4 или 5 бити одобрене.
„Одбацујемо сва условљавања. Често се кредит даје уз услов вођења одређене политике. Ми то не радимо. Поштујемо политички курс сваке земље“, закључила је Русефова.
Самит БРИКС-а у Јоханесбургу - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2023
Самит БРИКС
Си Ђинпинг: Самит БРИКС - јединство и сарадња земаља у развоју се подиже на виши ниво
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала