- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

До сада пријављено близу 600.000 деце за новчану помоћ

© Sputnik / Александар МилачићДинари
Динари - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2023
Пратите нас
За новчану помоћ деци до 16 година од 10.000 динара јутрос до 8 сати стигло је 592.000 пријава, изјавио је министар финансија Србије Синиша Мали.
Он је, гостујући на ТВ Пинк, казао да је бројка од близу 600.000 деце пријављених за три дана потврдила да систем пријављивања функционише добро.
„Невероватан је одзив родитеља, кад имате толико људи који су се пријавили то показује да сте меру погодили баш како треба. Ништа није случајно, ми смо имали намеру да погодимо почетак школске године“, казао је Мали.
Он је подсетио да је за ову једнократну новчану помоћ државе деци до 16 година и оној рођеној након 21. новембра 2006. године у буџету издвојено око 12 милијарди динара.
Помоћ ће, како је нагласио бити исплаћена пријављенима између 25. септембра и 1. октобра.
„Обећање које смо дали ми ћемо да испунимо до краја септембра. Очекујем максимални број деце, 1.190.000 деце да се пријави. Ми смо ево већ прешли половину тог броја“, казао је он.
Министар је навео да је процес пријављивања једноставан и траје минут или два, јер подносиоци пријаве, односно мајке, треба само да унесу број личне карте и свој матични број, као и назив банке у којој желе да им буде уплаћен новац.

„Цео систем помоћи који смо имали до сада нашим суграђанима показао се изузетано важан јер он не само да показује снагу наших финасија, он људима значи, јер у овим тешким тренуцима људима дајете једну дозу оптимизма и сигурности да је држава ту и да ће им помоћи“, нагласио је Мали.

Хранитељи детета за које се исплаћује новчана помоћ, као и примаоци новчане социјалне помоћи, како је казао министар, изузет су од пријављивања и њима ће новчана помоћ бити уплаћена аутоматски, без подношења пријаве.
Он је нагласио и да старатељи деце имају право на новчану помоћпод условима прописаним одговарајућим законским решењем, које је ступило на снагу 1. августа, односно они треба само да скенирају одлуку суда да им је додељено старатељство.
„Код усвојитеља ажурирана је база података и ту нема никаквих проблема“, навео је Мали.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала