- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Аукције уместо фид-ин тарифа: Шта то значи за потрошаче, ЕПС и инвеститоре? | Енергија Спутњика

© Sputnik / Лола ЂорђевићВетрењаче у околини Алибунара
Ветрењаче у околини Алибунара - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2023
Пратите нас
Увођење обновљивих извора енергије, алтернативних класичним капацитетима – термоелектранама на угаљ, великим хидроцентралама па и нуклеаркама у свету па и Србији било је скопчано са такозваним фид-ин тарифама.
Државе су инвеститорима гарантовале повратак уложених средстава увођењем система обавезног откупа произведене електричне енергије по дефинисаној цени. Откуп је код нас обављала Електропривреда Србије а цех су плаћали потрошачи, мада је добар део „покривања“ ових тарифа падао и на сам ЕПС због честог неусклађивања обима фид-ин тарифе са новоизграђеним капацитетима.
Све скупа, овај систем у свету је превазиђен па је и Србија организовала прву аукцију за електричну енергију произведену у ветроелектранама и на соларним фармама. Овај систем подстицаја већ се примењује у Европи и модел је опет ископиран.
Треба рећи да ће инвеститори, и без фид-ин тарифа, бићи заштићени такозваним тржишним премијама.
Тржишна премија је подстицај за производњу електричне енергије којом држава штити произвођача од промене тржишних цена у односу на цену коју произвођач понуди на аукцији, тако што исплаћује разлику између понуђене цене на аукцији и тржишне цене. Ако тржишне цене буду веће од понуђене цене произвођача на аукцији, произвођач ће разлику платити држави.
У саопштењима Министарства рударства и енергетике наведено је да су аукције за доделу тржишних премија за укупно 450 МW највеће аукције које се одједном спроводе у региону Западног Балкана и прве аукције у оквиру трогодишњег плана подстицаја кроз који ће бити обезбеђено укупно 1.300 МW нових капацитета зелене енергије. Најнижа понуђена цена на аукцији износила је 64,48 евра по мегават-сату (€/МWх) за ветроелектране, односно, 88,65 евра по мегават-сату за соларне електране, што је скоро дупло јефтиније од тренутних тржишних цена. Држава Србија ће, наводе из МРЕ, током петнаестогодишњег важења уговора победника аукције за ветроелектране приходовати између 240 и 600 милиона евра само на основу разлике између остварене и тржишне цене електричне енергије.
Треба, ипак, рећи да и држава гарантује победницима на аукцији да не буду у минусу.
У данашњој „Енергији Спутњика“ Јелица Путниковић у разговору са стручњаком за енергетику Жељком Марковићем, који је био директор Снабдевања у ЕПС-у, тражи одговоре на то шта су аукције, каква је разлика у односу на претходни систем подстицаја и оно што је најважније, ко ће у целој причи профитирати, односно, да ли ће грађани као потрошачи платити крајњи цех.
Аукције уместо фид-ин тарифа: Шта то значи за потрошаче, ЕПС и инвеститоре? | Енергија Спутњика

О емисији „Енергија Спутњика“

Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког уторка у 21.00.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала