- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Гаспром“ први пут послао Северним морским путем течни природни гас из Балтичког мора

© Sputnik / А. СоломоновКараван бродова на траси Северног морског пута
Караван бродова на траси Северног морског пута - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2023
Пратите нас
Руска компанија „Гаспром“ послала је прву партију течног природног гаса из свог комплекса у Балтичком мору Северним морским путем, пише „Ројтерс“ позивајући се на податке америчко-британске компаније „Рефинити“, која се бави прикупљањем података о финансијским тржиштима.
Танкер „Велики Новгород“ је 14. августа натоварен течним природним гасом у комплексу „Портоваја“ у Балтичком мору и кренуо је према Северном морском путу. Тренутно се танкер налази у Баренцовом мору. Лист наводи да још увек није одређена коначна маршрута танкера.
Северни морски пут је најкраћи морски пут из Европе у Азију. Трасе Северног морског пута се протежу у акваторијама арктичких мора и јужном делу Северног леденог океана у границама економске зоне Русије у Арктику. Према државним плановима Русије, теретни саобраћај Северним морским путем би требало да порасте са 34 милиона тона колики је био 2022. године до 220 милиона тона до 2035. године.
Руске нафтне компаније у условима санкција покушавају да све чешће користе Северни морски пут за испоруке нафте типа „Уралс“ из балтичких лука. Према подацима листа „Комерсант“, „Росњефт“ и „Гаспром њефт“ су по тој маршрути у јулу и августу послали три терета са нафтом из Приморска и Уст Луга у Кину.
Брод у Источном сибирском мору на Северном морском путу - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2023
РУСИЈА
Први човек "Росњефта" открио на чему почивају планови Русије за развој Северног морског пута
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала