- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Ко све има приступ снимцима камера са полицијских униформи

© Фото : Уступљено Спутњику/МУП СрбијеКамере за полицијске униформе
Камере за полицијске униформе  - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2023
Пратите нас
Заштитник грађана Зоран Пашалић рекао је да камере за полицијске униформе имају велики значај као антикорупцијско средство, да је цео пројекат пажљиво испитиван три године и да је увођење тог система у потпуности у складу са законом. Начелник Управе саобраћајне полиције је објаснио ко ће све имати приступ снимцима са камера.
Начелник Управе саобраћајне полиције Министарства унутрашњих послова Славиша Лакићевић представио је Заштитнику грађана Зорану Пашалићу камере за униформе и демонстрирао начин њихове употребе.
На почетку обуке припадника саобраћајне полиције за употребу камера за униформе, Лакићевић и Пашалић констатовали су да ће ове камере допринети већој транспарентности рада саобраћајне полиције, али и смањити могућност злоупотреба током обављања полицијских послова, саопштио је МУП.
Заштитник грађана Пашалић истакао је да камере за униформе имају велики значај као антикорупцијско средство, да је цео пројекат пажљиво испитиван три године и да је увођење овог система у потпуности у складу са законом.
Пашалић је нагласио да подаци са камера за униформу не могу да буду злоупотребљени јер се подаци чувају на посебно заштићеном софтверу, за који се тачно и унапред зна ко њиме рукује и коме не може приступити неограничен број људи.
"Ако нека информација 'процури', знаће се ко је злоупотребио овлашћење“, наглашава Пашалић.

Примена од 1. септембра

Лакићевић је Заштитнику грађана предочио да ће приступ подацима са камера за униформе, чија ће примена почети 1. септембра на ауто-путу у околини Београда и у пресретачима широм земље, имати само овлашћена лица у Министарству унутрашњих послова.
Објаснио је да ће то бити непосредне старешине и службеници из унутрашње контроле, као и они који добију задатак да одређену интервенцију или полицијско овлашћење преиспитају.
Начелник Управе саобраћајне полиције је истакао да се камере неће користити за процесуирање кривичних дела и прекршаја и да се снимљени видео и аудио материјал чува 45 дана, након чега се брише.
Лакићевић је навео да се камера налази на предњој страни на униформи полицијског службеника и да он има обавезу да обавести грађане да ће његова интервенција бити аудио-видео снимљена.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала