- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Које је најтоплије место у свемиру

CC0 / Pixabay / Наука
Наука - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2023
Пратите нас
Одређивање најтоплијег места у универзуму није лак посао, пре свега јер се већина потенцијалних кандидата налази на веома великој удаљености од наше планете. Стручњаци се слажу да је најтоплије место у свемиру оно где се догађа неки катаклизмички догађај.
Један објекат се ту посебно истиче — црна рупа. Она има гравитационо привлачење од ког не може апсолутно ништа да побегне. Црна рупа је изнутра хладна, а акрециони диск око њега усисава молекуле великом брзином.
Том приликом долази до великог трења, што даље утиче на повећање температуре. Температура може да расте све док се њено магнетно поље храни околном материјом.
То стручњаци утврђују тако што мере енергију која се емитује из супермасивних црних рупа, у виду снопова светлости, радио таласа и рендгенских зрака.
Ричард Келеј, виши научник соларних студија у Наси је за портал „Лајв сајенс“ објаснио да светлост удаљених објеката пролази кроз савремене телескопе, након чега њихови сензори мере енергију или таласну дужину зрачења, а они стварају спектар. Детаљним анализама тог спектра могуће је доћи до закључка колика је температура објекта који проучавају.

Невероватних 10 трилиона степени

Том техником до сада су успели да забележе како је небеско тело 3C273, најтоплије место. Уколико се говори у бројкама, температура његовог језгра износи преко 10 трилиона степени Целзијусових.
Поређења ради, температура Сунца износи око 5.600 степени Целзијусових. Али како технологија сваким даном све више напредује, научници се надају да ће доћи до нових открића. За сада кандидати нису једино црне рупе.
Познато је да свака експлозија у свемиру може да доведе до стварања изузетно високих температура. Па тако, када се остаци супермасивних звезда након супернове, познате и као неутронске звезде — сударе, оне могу да произведу температуру од око 800 милијарди степени Целзијусових.
Због тога ће и оне представљати фокус даљих студија, пренела је „Национална географија“.
фотографије свемира са телескопа Џејмс Веб - Sputnik Србија, 1920, 09.08.2023
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Шта значи огроман космички знак питања у свемиру? /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала