- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Њујоркер“: Маск открио да је имао одличан разговор са Путином

© AP Photo / John RaouxОснователь SpaceX Илон Маск шутит с журналистами, делая вид, что ищет ответ на вопрос по мобильному телефону во время пресс-конференции
Основатель SpaceX Илон Маск шутит с журналистами, делая вид, что ищет ответ на вопрос по мобильному телефону во время пресс-конференции - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2023
Пратите нас
Амерички бизнисмен Илон Маск, власник апликације X раније познате као Твитер, током јесени прошле године је саопштио представницима Пентагона да је разговарао са руским председником Владимиром Путином, једна тема је била и ситуацији у Украјини, преноси лист „Њујоркер“ позивајући се на представника Пентагона.
Информација о разговору се појавила у октобру прошле године, али ју је тада Маск оповргао.
Један извор је навео да је Маск, када је разматрао са америчким званичницима употребу терминала „Старлинк“ у Украјини прошлог октобра, споменуо разговор са Путином и рекао да је имао одличан разговор са њим. Званичник Пентагона је истакао да су сви помислили да то није добра вест.
Према информацијама другог саговорника, Маск је изјавио да је лично разговарао са Путином неколико недеља пре него што је на Твитеру објавио своју варијанту мировног плана и додао да је имао редовне консултације са Кремљом.
О разговору Маска и Путина у октобру прошле године је писао и „Вајс“ позивајући се на економисту Јана Бремера. Амерички бизнисмен је оповргао ту информацију и навео да је са Путином разговарао само једном и да је то било пре око 18 месеци, као и да је тема био космос.
Почетком октобра прошле године Маск је на Твитеру објавио анкету у којој је предложио гласање за или против своје визије мирног решавања сукоба у Украјини. Претпоставио је да ће се конфликт завршити тако што ће Крим остати део Русије, а у регионима које је заузела руска војска поново ће се одржати референдуми под надзором Уједињених нација. Према његовим речима, мировним споразумом се може предвидети да ће Украјина остати неутрална земља, а стране ће се договорити о снабдевању водом на Криму.
Маск је такође изјавио да ће у случају „тоталног рата“ са Русијом победа Украјине бити мало вероватна. Према његовом мишљењу, резултати референдума у ДНР, ЛНР, Запорошкој и Херсонској области су повезани са тим што у неким источним регионима земље већину становништва чине Руси који су окренути Русији.
Кијев је негативно одреаговао на објаву америчког бизнисмена. Председник Украјине Владимир Зеленски је на Твитеру поставио анкету: „Какав вам се Илон Маск више допада?“ Могући одговори су били: „Онај који подржава Украјину“ или „Онај који подржава Русију“.
Украјина користи терминал „Старлинк“ од почетка специјалне војне операције, а у октобру прошле године су се украјински војници жалили да је терминал искључен. Извори су телевизији Си-Ен-Ен саопштили да су били проблеми са финансирањем. Према овој телевизији компанија „Спејс икс“ је тражила од Пентагона да преузме финансирање „Старлинка“ у Украјини. Маск је проценио да су месечни трошкови 20 милиона долара. Касније је изјавио да ће „Старлинк“ наставити да ради бесплатно у Украјини, иако још увек губи новац.
Компанија „Спејс икс“ је у фебруару ограничила могућности коришћења терминала „Старлинк“ за управљање дроновима.
„Знамо да их војници користе за обавештавање и то је нормално. Међутим, никада нисмо имали намеру да се користе за офанзивне циљеве“, рекла је председник компаније Гвин Шотвел.
Касније је Маск објаснио да не жели да дозволи ескалацију сукоба. Према његовим речима, мрежа „Старлинк“ се користи на линији сукоба, где нема других могућности повезивања на интернет.
Руско министарство одбране је више пута извештавало о уништавању „Старлинка“ у Украјини.
Основатель SpaceX Илон Маск шутит с журналистами, делая вид, что ищет ответ на вопрос по мобильному телефону во время пресс-конференции - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2023
Специјална операција у Украјини
Маск позива да се открије како се троши америчка војна помоћ Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала