- Sputnik Србија, 1920
Самит БРИКС
Самит БРИКС-а (Бразил, Русија, Индија, Кина, Јужна Африка), којим председава Јужноафричка Република, одржава се од 22. до 24. августа у Јоханесбургу. Очекује се да лидери земаља „петорке“ на самиту разматрају проширење организације.

Председник Кине: БРИКС ће стремити праведнијем светском поретку и мултиполарности

© AP Photo / Thibault CamusКинески председник Си Ђинпинг
Кинески председник Си Ђинпинг - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2023
Пратите нас
Кинески председник Си Ђинпинг обратио се учесницима самита 15. самита БРИКС који је почео у Јоханесбургу. Он је поручио да ће БРИКС стремити ка томе да се успостави праведнији светски поредак и мултиполарност.
Кинески лидер Си Ђинпинг је у поруци, коју је прочитао министар економије Ванг Вентао, истакао да је Кина на исправној страни историје и да ће наставити да води независну и мировну спољну политику.

"Земље БРИКС ће стремити ка томе да се успостави праведнији светски поредак и мултиполарност. Кина ће сарађивати са свим земљама како би се убрзала сарадња у области иницијативе глобалног развоја", истакао је Си.

Како је додао, Кина нема разлога да тежи ка хегемонији, нити да игра ризичне игре великих држава.
Кинески председник је рекао и да његова земља позива да се осигура општа безбедност и отклоне узроци сукоба у свету.
"Кина ће наставити да јача стратешко партнерство у оквиру БРИКС, да промовише демократизацију у међународним односима и мултиполарност света", рекао је Си.
Си је поручио и да Кина искрено поздравља све оне који желе да се придруже механизму сарадње БРИКС.
„Данас су се у Јужној Африци окупиле земље БРИКС-а и више од 50 других земаља не да би бирале стране или учествовале у блоковској конфронтацији, него ради стварања велике структуре мирног развоја. Драго ми је да видим да већ више од 20 земаља заиста куца на врата БРИКС-а. Кина искрено поздравља све који желе да се придруже механизму сарадње БРИКС-а“, наводи се у поруци Си Ђинпинга.
Самит БРИКС-а у Јоханесбургу - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2023
Самит БРИКС
Си Ђинпинг: Самит БРИКС - јединство и сарадња земаља у развоју се подиже на виши ниво
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала