- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Средњим школама у Србији упућене смернице за предмет „Основе система одбране“

© Sputnik / Лола ЂорђевићПромоција нове класе официра Војске Србије
Промоција нове класе официра Војске Србије  - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2023
Пратите нас
Министарство просвете упутило је данас средњим школама смернице за реализацију факултативног предмета – "Основе система одбране Републике Србије" за ученике завршних разреда средњих школа.
Овај предмет се у земљи реализује већ пет година са циљем да ученици завршних разреда средњих школа стекну практична знања и вештине за потребе одбране земље у условима ванредног и ратног стања, саопштено је из министарства.
Настава из овог предмета изводи се факултативно на четири часа одељенског старешине, а за реализацију наставе користе се писани материјали и презентације који су доступни на интернет презентацији Министарства просвете и Министарства одбране.
Програм је подељен у неколико тема, и у првој групи тема ученици стичу знања о месту, улози и задацима војске Србије у систему безбедности и одбране Србије, војној обавези у Србији, радној и материјалној обавези, као и о добровољном служењу војног рока.
Друга група тема одговара на питања како постати професионално војно лице, како постати старешина (официр и подофицир) Војске Србије и приказује значај физичке спремности за војни позив.
У трећој групи тема налазе се лекције о служби осматрања и обавештавања, облицима неоружаног отпора, хемијском и биолошком оружју и запаљивим средствима као и цивилној заштити.
Тактичко - технички зборови чине садржај четврте групе тема.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала