- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Медији: Зеленског уплашила забрињавајућа информација о ловцима Ф-16

© AP Photo / Genya Savilov / Pool PhotoПредседник Украјине Владимир Зеленски
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 23.08.2023
Пратите нас
Руски ловци са модернијим радарима ће представљати опасност за америчке ловце Ф-16 који лансирају ракете малог домета, пише британски лист „Економист“.

„Није јасно да ли ће Ф-16 помоћи Украјини на бојном пољу на коме њихова контраофанзива полако напредује. Лансирање контролисаних бомби малог домета, које већ користе украјински авиони МиГ-29, угрозиће руски ловци са модернијим радарима“, наводи лист.

Ловци Ф-16, који ће Кијеву бити предати следеће године, лансираће ракете малог домета, јер се сумња да ће САД да испоруче Украјини ракете ЈАССМ, чији је домет хиљаду километара, рекао је војни аналитичар лондонског Међународног института за стратешка истраживања Даглас Бари.
У чланку се наводи да осим што је потребно време за обуку пилота на авионима Ф-16, што већ доводи до кашњења у испорукама, још компликованије питање за Оружане снаге Украјине ће бити одржавање ловаца. Други велики проблем је то што је неопходно да се распореде по разним аеродромима како би се избегло да их Русија уништи. Мада, то ће захтевати велики број људи који ће радити на ремонту авиона Ф-16.
Чак и у случају да се реше сви проблеми, сматрају аутори чланка, испоруке Ф-16 могу да утичу само на дух Украјинаца.
Анкета
Хоће ли западна испорука авиона Ф-16 Украјини изменити ток ситуацију на терену?
Прошле недеље је високи званичник Беле куће рекао Спутњику да су САД одлучиле да одобре испоруку Ф-16 Украјини из Данске и Холандије. Према његовим речима, Кијев ће их добити од трећих земаља након завршетка обуке пилота Оружаних снага Украјине.
Председник Украјине Владимир Зеленски је 20. августа изјавио да је са Холандијом договорена испорука 42 ловца Ф-16 Кијеву. Данска је потврдила да је спремна да преда Украјини 19 ловаца Ф-16, а првих шест авиона ће бити испоручено до краја 2023. године.
Ловац Ф-16 - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2023
СВЕТ
„Форбс“: Украјина жели америчке ракете ЈАССМ како би заузела Крим
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала