- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Форбс“: Украјина жели америчке ракете ЈАССМ како би заузела Крим

CC BY-SA 2.0 / Joe / Flickr / Ловац Ф-16
Ловац Ф-16 - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2023
Пратите нас
Украјина жели да од Вашингтона добије америчке крстареће ракете ЈАССМ које могу да јој помогну да заузме Крим, пише лист „Форбс“.
Ловци Ф-16 су некомпатибилни са британским ракетама „сторм шедоу“ или „скалп“, али су компатибилни са америчким крстарећим ракетама ЈАССМ. Како лист наводи, уједињењем могућности Ф-16 и ЈАССМ, украјинска војска може да удвостручи своје снаге. Зато се крстареће ракете налазе на списку жеља Кијева.
„Авиони Ф-16 опремљени ракетама ЈАССМ могу имати одлучујући значај за дугорочни план украјинског министра одбране Алексеја Резникова за заузимање Крима „без борбе“, сматра аналитичар америчке истраживачке корпорације РАНД Брин Танехил.
Експерт је додао да следи дуг пут до тренутка када ће Ф-16 постати део наоружања у Украјини. Зато још увек није јасно колико ће они утицати на исход сукоба.
Председник Украјине Владимир Зеленски је 20. августа изјавио да је са Холандијом договорена испорука 42 ловца Ф-16 Кијеву. Данска је потврдила да је спремна да преда Украјини 19 ловаца Ф-16, а првих шест авиона ће бити испоручено до краја 2023. године. Данска и Холандија су већ објавиле да су спремне да обучавају украјинске пилоте у чему ће им помоћи још девет земаља.
Ловац Ф-16 - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2023
Специјална операција у Украјини
У Америци откривају планове Украјине након добијања ловаца Ф-16
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала