- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Медведев о годишњици Курске битке: Русија ће и сада, као и тада - победити /фото/

© Sputnik / Иван Шагин / Уђи у базу фотографијаБитка код Курска – напад формација пете гардијске тенковске армије на територији Прохоровке
Битка код Курска – напад  формација пете гардијске тенковске армије на територији Прохоровке - Sputnik Србија, 1920, 23.08.2023
Пратите нас
Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев је на годишњицу победе у Курској битки навео да ће као и 1943. године – Русија победити.

„Данас је посебан, веома важан датум у историји наше земље. Један од највећих сукоба у Другом светском рату се одиграо 23. августа 1943. године, а за нас је то био Велики отаџбински рат. Курска битка која је трајала 50 тешких дана и ноћи и постала је пример изузетне храбрости и упорности, као и највишег патриотизма оних који су тада бранили слободу наше отаџбине“, написао је Медведев.

Према његовим речима, Црвена армија је у сукобима у Курску дала јак и одлучан отпор фашизму и направила још један корак као би га коначно уништила.
„Наши очеви, деде и прадеде су прошли путевима Великог отаџбинског рата од Москве до Стаљинграда, од Стаљинграда до Курска и даље на запад, како би у мају 1945. године подигли победничку заставу над нацистичким Рајхстагом“, подвукао је Медведев.
Додао је да сећање на подвиге предака живи и у новим поколењима и да ће живети вечно.
„Наша је дужност да пажљиво чувамо сећање на славну прошлост. Морамо данас бити достојни хероја тог великог времена, када уништавамо нацизам који се поново активирао, у тренутку када бранимо своју домовину од веома опасног непријатеља. Као и у Курској битки 1943. године, ми ћемо победити!“, написао је Медведев.
Курска битка је трајала од 5. јула до 23. августа 1943. године. Састојала се од три стратешке операције током Великог отаџбинског рата, које је Црвена армија спречила у подручју Курска, велику офанзиву немачких војника и уништила стратешке групе непријатеља. Операције су биле: Курска одбрамбена 5-23. јула, Орловска 12. јула-18. августа и Белгородско-Харковска 3-23. августа - офанзивне.
Битка код Курска кавер - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2023
МУЛТИМЕДИЈА
Погледајте: Све о највећој тенковској битки у историји ратовања
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала