- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Америка удвостручила куповину руског уранијума од прошле године

© AP Photo / Dmitry LovetskyKамиони са уранијумом за нуклеарне реакторе чекају на утовар у луци у Санкт Петербургу.
Kамиони са уранијумом за нуклеарне реакторе чекају на утовар у луци у Санкт Петербургу. - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2023
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе су од Русије за првих шест месеци ове године купиле 416 тона уранијума, што је за 2,2 пута више у односу за исти период прошле године, наводи се у подацима америчке статистичке службе.
Русија испоручује САД-у само гориво са обогаћеним уранијумом-235. У анализи су узети у обзир и подаци о увозу природног и осиромашеног уранијума који САД купују од других држава.
Прошле године су САД купиле 188 тона, док је ове године та цифра достигла 416 тона. Последњи пут је велика количина купљена 2005. године, када је Америка увезла од Русије 418 тона горива.
За испоручени руски уранијум САД су платиле 696,5 милиона долара, што је максимална вредност од 2002. године. За годину дана, трошкови испоруке су порасли за 2,5 пута, а удео је порастао до 32 одсто.
САД су значајно повећале куповину уранијума од Велике Британије за 28 одсто, до 383,1 милион долара, што је 18 одсто од целокупног увоза. Највећи пораст куповине се бележи у Француској, која је извезла у Америку уранијум у вредности од 319 милиона долара, док је пре годину дана та цифра била 1,9 милион долара.
Међу пет највећих добаљача су и Немачка и Канада, док је Холандија за два пута смањила испоруке и са другог пала на шесто место.
Руда уранијума - Sputnik Србија, 1920, 23.08.2023
СВЕТ
Медији: Америка признала превелику зависност од руског нуклеарног горива
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала