- Sputnik Србија, 1920
Самит БРИКС
Самит БРИКС-а (Бразил, Русија, Индија, Кина, Јужна Африка), којим председава Јужноафричка Република, одржава се од 22. до 24. августа у Јоханесбургу. Очекује се да лидери земаља „петорке“ на самиту разматрају проширење организације.

Бразилски медији открили имена пет нових чланица БРИКС-а

© Sputnik / Антон Денисов / Уђи у базу фотографијаЛого организације БРИКС
Лого организације БРИКС - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2023
Пратите нас
Нови учесници БРИКС-а ће бити Аргентина, Иран, Саудијска Арабија, Египат и Уједињени Арапски Емирати, саопштио је бразилски портал „Уол“ позивајући се на нацрт завршног документа самита.
Према његовим подацима, нове земље-учеснице су распоређене по географском принципу.
„БРИКС ће објавити о проширењу организације за још пет држава. На коначном списку се налазе: Саудијска Арабија, Аргентина, Иран, Уједињени Арапски Емирати и Египат“, наводи се саопштењу.
Према информацијама портала, како би се поштовао географски баланс на листу се може укључити још једна афричка земља.
Раније је министар иностраних послова Јужноафричке Републике Наледи Пандор изјавила да се БРИКС договорио о проширењу, прихватајући документ у којем су изложени његови принципи.
Самит БРИКС-а (Бразил, Русија, Индија, Кина, Јужна Африка) одржава се од 22. до 24. августа у Јоханесбургу. Самитом председава Јужноафричка Република. Према речима министра спољних послова те земље Наледија Пандора, лидери земаља „петорке” ће на самиту разговарати о питању проширења организације.
Раније је објављено да је више од 20 земаља поднело формалне пријаве за придруживање асоцијацији, међу њима су: Аргентина, Иран, Алжир, Тунис, Турска, Саудијска Арабија и Египат.
Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 23.08.2023
Самит БРИКС
Путин о улози БРИКС-а: Бранимо мишљење већине света
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала