- Sputnik Србија, 1920
Самит БРИКС
Самит БРИКС-а (Бразил, Русија, Индија, Кина, Јужна Африка), којим председава Јужноафричка Република, одржава се од 22. до 24. августа у Јоханесбургу. Очекује се да лидери земаља „петорке“ на самиту разматрају проширење организације.

Лавров објаснио критеријуме за чланство у „фудбалски тим‟ БРИКС-а

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаБРИКС
БРИКС - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2023
Пратите нас
Критеријуми приликом разговора о проширењу БРИКС-а били су тежина, ауторитет и позиција земље претендента на међународној арени, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.
„Критеријуми и порцедуре који су били одобрени за земље-партнере су узети у обзир. Међутим, пре свега је узета у обзир тежина, ауторитет, значај једне или друге земље-претендента на чланство и, наравно, њена позиција на међународној арени. Зато што се сви залажу да се наши редови попуне истомишљеницима“, рекао је руски министар.
Говорећи о новом саставу БРИКС-а, упоредио га је са фудбалским тимом (11 држава) и истакао да Русија, која ће преузети председавање организацијом 2024. године, неће чекати 1. јануар, већ ће раније започети контакте са новим чланицама БРИКС-а и помоћи им да „уђу у посао“.
Појаснио је да је то број држава истомишљеника, које верују у мултиполарност, у правичније међународне односе и односе који су засновани на већој демократији, инсистирају на повећању улоге глобалног југа у механизмима глобалног управљања. Додао је да у том смисли, шест земаља које су данас позване да постану чланице БРИКС-а у потпуности испуњавају ове критеријуме.
Истакао је да је разлог за „експлозивни“ раст БРИКС-а што државе схватају светске процесе, у исто време када Запад жели да сачува хегемонију.
Лавров је подсетио да има 23 захтева за чланство у БРИКС-у.
„Шта је разлог за експлозивни раст БРИКС-а? Мислим да je разлог то што земље, које желе да се приближе 'петорки’, схватају разлоге тих процеса који се одвијају на међународној сцени, а који су обелоданили апсолутну опсесију Запада да очува своју хегемонију“, истакао је руски шеф дипломатије.
Додао је да ће за следећи самит бити припремљен списак држава-кандидата које могу да добију статус партнера који ће се одржати на јесен 2024. године у Казању.
Учавстник бизнес-форума проходит мимо логотипа саммита БРИКС в ЮАР - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2023
Самит БРИКС
БРИКС ће размотрити формирање алтернативног платног система
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала