- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Како је настала легенда о „фантому“ из Зенице

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаГлавным тренером московского "Спартака" стал Микаэль Лаудруп
Главным тренером московского Спартака стал Микаэль Лаудруп - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2023
Пратите нас
Легендарни Данац Михаел Лаудруп важи за једног од најбољих европских фудбалера у 20. веку, а у мору великана чији је дрес носио (Брондби, Лацио, Јувентус, Барселона, Реал Мадрид, Ајакс), издваја се и босански клуб Челик из Зенице, који је „ангажовао“ Данца у сезони 1997/98. када се вратио из Јапана у Европу.
Лаудруп је познат као „Фантом са Билиног поља“ јер је био члан клуба за који никада није одиграо ниједан званични меч. Његов менаџер је тражио начин да у зениту каријере Данца, њих двојица зараде још новца и одлучили су се за Босну и Херцеговину.
Лаудрупу је истекао уговор у јапанском Kобеу и могао је да пређе било где као слободан играч. Ајакс је био заинтересован и то је било мање-више све готово. Међутим, Лаудруп није желео да плати порез на све те приходе јер су он и менаџер желели још новца. Тако је скован „паклени план“.
Михаел Лаудруп ће потписати за неки клуб којем ће Ајакс платити обештећење, а одштета ће у највећем износу отићи Данцу и његовом менаџеру. Не клубу који га продаје. Основна плата у Ајаксу ће бити нижа тако да ће овај добити „чист, непријављен“ новац.
Челик из Зенице који се данас такмичи у трећем рангу у БиХ, се ту нашао као „жртва махинација“ тадашњег руководства клуба. Лаудруп је наводно требало да одигра једну хуманитарну утакмицу за Челик и онда буде „продат“ даље Ајаксу.
Kада би дошла одштета из Амстердама, у тој цифри би се „уталили“ Лаудруп, менаџер и водећи људи Челика. Ипак, с обзиром на то да је све експересно урађено, а никад није одиграо ту фамозну утакмицу за Челик, сви умешани могу ово да оповргавају.
Чињеница је да је потписао за клуб и био регистрован. Тужилаштво Босне и Херцеговине се бавило тим случајем. Међутим, није успело да учини ништа због недостатка доказа. Kасније је фудбалски менаџер Беким Дино Пашалић изјавио новинарима:

„Михаел Лаудруп је био регистрован за Челик. Требало је да одигра једну ревијалну утакмицу у сврху популаризације клуба, али то се на жалост није догодило. Знало се да Лаудруп неће остати у Челику већ да ће играч његовог калибра наставити каријеру у неком великом клубу. Челик, дакле, нема везе са тим. Данац никада није потписао уговор са Челиком, нити је одиграо утакмицу за овај клуб“, тврди Пашалић.

На основу више извора и људи укључених у ток истраге која се водила, Ајакс је 1997. године уплатио 1.950.000 долара на име одштете фудбалском клубу Челик, јер је Михаел Лаудруп формално био играч клуба из Зенице, за шта постоји и документација.
Међутим, тај новац преусмерен је на приватни рачун. Из Холандије су се правдали да „није њихово шта је друга страна урадила са новцем, и да су они купили играча од клуба који је формално и практично имао уговор са играчем“.
Ипак, пар година касније Ајакс је платио казну за избегавање плаћања пореза пред холандским судом. У исту аферу је био умешан и Грузин Шота Арвеладзе, јер су и ту наводно преко менаџера платили највећи део новца прихода који иде играчу.
Иницијално је Ајаксу 2002. године била досуђена казна уз обавезу уплате избегнутог пореза и камате од пет милиона евра. Kасније је пресуда била оповргунута 2011. године од стране Врховног суда Холандије због процедуралних грешака.
У поновљеном процесу, холандски клуб је пристао да плати смањену казну нагодбом како се то даље не би развлачило. То је на крају заједно са главницом дуга било око три милиона евра.
Ипак, остаје да се памти да је легендарни Михаел Лаудруп, који није наступио за своју репрезентацију на Европском првенству 1992. године када су Данци постали шампиони континента, у зениту каријере на невероватан начин био члан Челика из Зенице.
Артуро Видал - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2023
СПОРТ
Неслана шала чувеног Чилеанца: „Дао сам гол због ког се голман убио“
Гајас Захид - Sputnik Србија, 1920, 23.08.2023
СПОРТ
Партизан промовисао ново појачање
Фудбалска лопта  - Sputnik Србија, 1920, 23.08.2023
СПОРТ
Урнебесан потез навијача – за срамоту клуба /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала