- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Предлог српских министара о Уставном суду – излаз из политичког и правног пакла у БиХ

© Sputnik / Илья Наймушин / Уђи у базу фотографијаСкулптура Темиде, богиње правде испред зграде Краснојарског суда
Скулптура Темиде, богиње правде испред зграде Краснојарског суда - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2023
Пратите нас
Српски предлог о измени закона Уставног суда БиХ неће проћи тако глатко јер Бошњацима одговара да имају стране судије у њему, јер су тако увек у већини. С друге стране, усвајање овог закона и одлазак страних судија из њега би сигурно увело право и правду и био излаз из политичко-правног пакла у БиХ, сматра политиколог Анђелко Козомара.
Српски министри у Савету министара представили предлоге закона о Уставном суду БиХ и престанку мандата страних судија, а нацрт је враћен Савету Министара у договору са политичким странкама, на дораду.
Колике су шансе да овај закон буде усвојен и да ли би он био пут за попуштање напетости у БиХ?

Излаз из политичко-правног пакла

Анђелко Козомора политички аналитичар из Бањалуке верује да усвајање овог закона био праву пут за излаз БиХ из политичког-правног пакла.
„Овај српски предлог који је изложен на Савету министара БиХ је најбољи и најсигурнији пут за деескалацију односа које су протеклих месеци довели до усијања политичке сцене у БиХ. Измена тог закона је био и кључни услов који је тражила и Народна скупштина РС и сви политички лидери у БиХ, и позиције и опозиције - и једни и други су за то гласали. Дакле, одлазак страних судија из Уставног суда БиХ је нешто око чега је било постигнуто јединство свих,“ истиче Козомара.
Ипак, како сматра, усвајање овог закона у овом моменту ће бити дискутабилно.
„Проблем је што ће неки од бошњачких политичара отићи на кафу код америчког амбасадора у БиХ, претпостављам, и вероватно тражити да се усвајање таквог закона одложи и размотри уз аргумент да није време за одлазак страних судија из Уставног суда БиХ. Тако да сам уверен да ће они наћи сто начина да тај закон не прође. Додуше, на Савету министара можда и прође али, у Представничком дому и Дому народа ће сигурно имати блокаду. И зато нисам оптимиста да ће тај закон бити усвојен. Доказ за то је да је већ на самој седници Савета министра било примедби, додуше техничке природе. али циљ је постигнут а то је да се још мало одложи усвајање тог закон,“ напомиње Козомара.
Његово усвајање, уверен је наш саговорник, неће погурати ни чињеница да су измене закона о Уставном суду БиХ и део обавеза из 14 приоритета ЕУ које су постављене БиХ за даљи процес евроинтеграција.

Бошњацима не иде у прилог да се одрекну страних судија

„То што је ЕУ тражила од БиХ њима ништа не значи. Они су многе ствари урадили противно ставовима ЕУ и за то нису добили никакве критике. Бошњацима одговара троје странаца у Уставном суду јер све одлуке тог суда су у корист Бошњака захваљујући гласовима пет наспрам четири. Дакле, три странца и два Бошњака, а по двоје судија из редова Срба и Хрвата су увек у мањини. Бошњаци се неће лако тога одрећи јер биће тешко да Уставни суд доноси одлуке по закону и праву већ по већини гласова. То је и кључни проблем јер Бошњаци сматрају да је БиХ само њихова и да они треба да владају, а да се Хрвати и Срби понашају као мањински народи“, уверен је Козомара.
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ требало би да о овом и још пет предлога закона разговара и потврди их на хитној седници у понедељак, а према договору политичких лидера свих шест закона требало би да буду потврђени на седници Дома народа БиХ 30 августа.
На основу јучерашњег политичког договора лидера странка на нивоу БиХ у Источном Сарајеву, Савет министара усвојио је Закон о странцима, а на дораду су враћени нацрти Закона о судовима БиХ и Закон о организацији тржишта вина.
Председник Републике Српске Милорад Додик  - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2023
РЕГИОН
Грађанин Шмит и амерички амбасадор ударили на Додика, али им фали - главни адут
РЕГИОН
Стевандић: Републику Српску хоће да казне јер се није сврстала на антируску страну
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 17.08.2023
РЕГИОН
„План Марфи-Дебевец“: Писмо групе судија открива детаље и главни циљ напада против Додика
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала