- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

За будућност Црне Горе: Спајић све време водио лажне преговоре, Милатовић да се изјасни

© Фото : Уступљено Бобану НововићуПредседник Црне Горе Јаков Милатовић почео је консултације о мандатару са представницима Покрета Европа сад
Председник Црне Горе Јаков Милатовић почео је консултације о мандатару са представницима Покрета Европа сад - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2023
Пратите нас
Коалиција За будућност Црне Горе (ЗБЦГ) позвала је председника Црне Горе и једног од лидера Покрета Европа сад Јакова Милатовића да се јавно огласи и одреди према, како су навели, "све извеснијем покушају прекрајања изборне воље од стране мандатара Милојка Спајића".
Из ове коалиције саопштили су да Спајић то ради кроз враћање Демократске партије социјалиста (ДПС) на власт преко његових тродеценијских партнера, преносе Вијести.
"Нашој коалицији је веома важно да зна да ли је ово самостална акција лидера ПЕС-а и само његов избор или је то партијски подржао и Милатовић, који је након избора за председника Црне Горе задржао високу партијску функцију. Спајић, за разлику од Милатовића, који је постао председник уз нашу подршку, није добио мандат за састав владе од нас, него од Милатовића", саопштили су из ЗБЦГ.
У саопштењу је наведено да је ова коалиција" без икаквих калкулација и уцењивања, безрезервно и снажно подржала Милатовића у председничкој трци" и у ту подршку укључила сву страначку инфраструктуру.
С обзиром на то да је Милатовић након спроведених консултација дао мандат Спајићу, из ЗБЦГ су поручили да му се с пуним правом обраћају јер, како кажу, верују да у „његовој личности осим политичких вештина постоје моралне норме испод којих није спреман да се сроза због огољеног интереса".
"Такође вас обавештавамо да је мандатар Спајић све време водио лажне преговоре с коалицијом ЗБЦГ, а посебно онда када су разговори настављени билатерално, на нивоу мандатара и коалиција ЗБЦГ. Када је схватио да смо ми спремни да уђемо у владу, па и да прихватимо понуду коју учини јавном, чак и ону минималну са којом не би била задовољна већина наших чланова који су Милатовића подржали на председничким изборима, он је почео да се позива на упутства немачке амбасаде и на неке обостране потребе које имају он и та амбасада. И уместо да нам да коначну понуду, јавно или писаним путем како смо договорили, отрчао је да се договара са партијама које једва чекају нови ангажман са ДПС-ом", наводи се у саопштењу ЗБЦГ.
Мандатар за састав нове владе Милојко Спајић и Покрет Европа сад (ПЕС) понудили су коалицији За будућност Црне Горе (ЗБЦГ) три министарства, место потпредседника владе и скупштине, 40 одсто места у управним одборима јавних предузећа и амбасадорских места, али им је то било мало, наведено је ранијем саопштењу ПЕС-а.
Из тог разлога је та партија, како је наведено, договорила већину са Демократама, Цивисом, партијама мањина, са СНП-ом и могуће Уједињеном Црном Гором, пренео је портал РТЦГ.

ПЕС одговорио ЗБЦГ

Покрет Европа сад саопштио је да њихов лидер Милојко Спајић не би био мандатар да су се питали функционери коалиције "За будућност Црне Горе”, те да и поред тога тај савез није био искључен из преговора.
“Након што су одбили да на консултацијама код предсједника државе подрже Милојка Спајића за мандатара, те тако послали истовјетну поруку као в.д. предсједник ДПС-а Данијел Живковић, представници ЗБЦГ-а исказују бијес што је Јаков Милатовић поштовао Устав и омогућио да се процес настави. Дакле, да су се питали ДПС и ЗБЦГ Милојко Спајић не би ни био у позицији да преговара око 44. Владе. Ипак и након тога, ЗБЦГ није био искључен из преговора .”, саопштено је из ПЕС-а, реагујући на посљедње саопштење ЗБЦГ.
Из ПЕС-а тврде да ус имали више састанака на којима су разговорали о првој партиципацији ЗБЦГ-а у Влади Црне Горе, уз присуство колега из Демократске Црне Горе. Такође, како су рекли у ПЕС-у, нико није оспоравао било које персонално рјешење које би било предложено из ЗБЦГ.
“ Саопштена је понуда, а колеге су је јасно и децидно одбиле. На крају је и формирана већина од представника и чинилаца који су Спајића подржали за мандатара наконсултацијама које је предсједник државе спровео, поштујући све уставне форме и процедуре .”, поручено је из ПЕС-а.
 Лидер Покрета Европа сад Милојко Спајић - Sputnik Србија, 1920, 23.08.2023
РЕГИОН
Нови преокрет: Какву би поруку послао Спајић ако у владу ипак не позове представнике Срба
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала