- Sputnik Србија, 1920
Мундобаскет 2023
Светско првенство у кошарци 2023. одржава се од 25. августа до 10. септембра на Филипинима, у Јапану и Индонезији. Сва дешавања са Мундобаскета пратите уз Спутњик спорт.

Нема довољно организатора? Нема везе – организоваћемо се!

© AFP 2023 / ANDREJ ISAKOVICБогдан Богдановић и Марко Гудурић
Богдан Богдановић и Марко Гудурић - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2023
Пратите нас
У једном моменту у табору Србије једини класичан плејмејкер се налазио у стручном штабу, као помоћни тренер селектору Светиславу Пешићу... Да Марко Мариновић може, сигурно би улетео на терен, али је каријеру одавно завршио и организацију игре мораће да раде и они момци којима то није примаран посао.
Планирао је, сасвим сигурно, селектор Пешић да лопту стави у руке Василија Мицића, момка који већ неколико сезона доминира клупском европском кошарком и због кога је прошле године одлучио да се захвали дугогодишњем капитену Милошу Теодосићу, али...
Пратите Мундобаскет у специјалу Спутњик спорта.
Мицић је одлучио да настави каријеру у НБА лиги, притом има проблем са повредом и то је значило отказ позиву Пешића, што је селектора ставило у веома незавидну ситуацију.
Говорио је Пешић о томе на почетку припрема за Мундобаскет, наводећи да је ту Алекса Аврамовић као плејмејкер са офанзивним карактеристикама, али је том приликом поменуо и другачија решења.
У моменту када се није знало да ли ће Стефан Јовић, као једини класичан плејмејкер на ширем списку, уз младог Николу Топића, за кога није било реално да се нађе међу путницима за Мундобаскет, Пешић је најавио друга решења.
„Гудурић је то играо целе сезоне у Фенербахчеу“, навео је селектор.
И заиста, Марко Гудурић је током прошле сезоне провео велики део времена на терену као организатор игре, иако номинално играч на позицији два и три, има велику кошаркашку интелигенцију, јако тело и леворук је, што му дозвољава предност у односу на ривале.
Гудурић је, до прикључивања Јовића екипи, био први избор на плејмејкерској позицији, што је радио на веома добар начин, умео је да превари противнике током припрема, а самим тим је дао нову димензију репрезентацији Србије.
То је Гудурић први пут, после јуниорске каријере, заиграо као плејмејкер управо у репрезентацији, током квалификација за Светско првенство против Грчке, када се и сам себи чудио како је све извео, али му је баш то помогло да у Фенербахчеу, где је тренер Димитрис Итудис, управо селектор Грчке, видео шта све може српски кошаркаш.
Поред Гудурића, организаторске вештине на Мундобаскету мораће да демонстрира и капитен Богдан Богдановић, коме то није страно.
Сада већ пре десет година, Богдан је морао да се опроба у таквој улози у Партизану и тада је показао колико може да се подреди екипи и да уради све што се од њега на терену тражи.
Иако је било очекивано, у недостатку великих звезда и више од пола екипе са Евробаскета, Богдановић није форсирао током припремног периода, није му прва мисао била да гледа ка кошу, већ да у игру укључи што више својих саиграча.
И јасно је да му та улога прија и да му није страна јер је то некада радио у Партизану, а сада у НБА екипи Атланта Хокс.
„Играм на исти начин и овде и тамо, сада са можда више минута овде“, навео је Богдановић.
Дакле, иако је плејмејкерска позиција била најдраматичнија за српску екипу, адаптације које је извео селектор Пешић, уз способност прилагођавања играча попут Гудурића и Богдановића, доносе нови квалитет репрезентацији Србије, али и проблем за противнике који никада неће моћи да знају коме је када која улога намењена.
Лопта у обручу - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2023
Мундобаскет 2023
Колико далеко може Србија на Мундобаскету?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала