- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

„Ноћни воз“ Сарајево – Кијев: Верни сарадници Запада спремни да служе туђим интересима

© AP Photo / Ukrainian Presidential Press OfficeЖељко Комшић, Владимир Зеленски и Денис Бећировић у Кијеву
Жељко Комшић, Владимир Зеленски и Денис Бећировић у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2023
Пратите нас
Посетом Кијеву бошњачки и хрватски чланови Председништва БиХ Денис Бећировић и Жељко Комшић поручили су Западу да су му верни сарадници под било којим околностима. У њима превладава страх од истински суверене и самосталне БиХ и зато ће увек бити спремни да служе туђим интересима и да глуме да су надређени српском народу.
Овако посету двојице чланова Председништва БиХ, Жељка Комшића и Дениса Бећировића Украјини коментарише за Спутњик саветник председника Републике Српске Огњен Тадић.
Комшић и Бећировић су, подсећамо, у Украјину отишли како би присуствовали самиту такозване Кримске платформе и срели су се са украјинским челником Владимиром Зеленским, који је, како је саопштено „указао на важност придруживања БиХ политици санкција ЕУ против Русије“.

Бећировић и Комшић у „ноћном возу“ за Кијев

Чланови Председништва искористили су прилику да повуку наводне паралеле између БиХ и Украјине. Тако је Комшић истакао да долази из државе која је такође, наводно, била жртва агресије, како је рекао, медијске, економске, као и покушаја „порицања културолошког идентитета Босне и Херцеговине и њених народа“.
Уз то, током путовања „ноћним возом“ до Кијева, Комшић и Бећировић фотографисали су се у мајицама на којима је био ратни грб БиХ.
Изгледа да су двојица чланова Председништва промашила у повлачењу паралела између БиХ из деведесетих и данашње Украјине јер, како Тадић каже, једина паралела могла би да буде то што су некада Бошњаци и Хрвати, као данас Украјинци, постали средство ратовања за туђ рачун.
„Мислим да су боравком у украјинској престоници они доживели „флешбек“ и видели да украјински народ пролази оно што су пролазили Бошњаци и Хрвати као жртве гурнуте у бесмислени рат, само зато да би се растурила бивша Југославија и да би се наставила експанзија НАТО на овим просторима“, објашњава Тадић.

Дејтон ипак побеђује

Ипак, без обзира на све што је у Кијеву изречено, као и на шовинистичку иконографију и Комшићеве квазиисторијске коментаре, Бећировићев и Комшићев боравак у Украјини, према Тадићевом мишљењу, неће имати већих импликација на босанскохерцеговачке прилике јер та посета није била у складу са Уставом БиХ.
На то су указали и председник Републике Српске Милорад Додик, као и српска чланица Председништва БиХ Жељка Цвијановић, окарактерисавши подухват двојице чланова Председниптва као приватан будући да о њему није било сагласности Председниптва. Зато и Тадић констатује да је, како каже, Дејтон победио и у овом случају.
„Комшићева и Бећировићева посета нема чак ни симболички карактер када је у питању БиХ, с обзиром да нема одлуке Председништва о посети. Једино што су показали јесте немоћ да се дејтонска мировна структура наруши“, сматра он.
Што се тиче шовинистичке иконографије којом су се двојица чланова Председништва БиХ дичила током пута према Кијеву, према Тадићевим речима, то показује да они не разумеју шта је будућност БиХ.
„Бесмислено је када тај грб стоји на Комшићу као номинално хрватском члану Председништва БиХ, јер под тим грбом Хрвати су нападани, вршено је етничко чишћење, чињени страшни ратни злочини, за које су чак и неки од Бошњака морали одговарати, иако у овој земљи није пракса да Бошњаци одговарају за ратне злочине“, констатује Тадић.
Са друге стране, додаје наш саговорник, Бећировић је могао да буде војник Армије БиХ, али је ту прилику, по свим доступним информацијама, пропустио.
„Све скупа, то јесте једна бескрајно велика глупост и политичка суманутост која, захваљујући Дејтонском споразуму, не може изаћи изван лудачке кошуље која је управо таквима сашивена, скројена и обучена“, констатује он.
Тадић не очекује да ће ова приватна посета Бећировића и Комшића имати било какве последице за Српску јер, како каже, провокације и атаци на сувереност Републике Српске нижу се из дана у дан и трају од 1996.године.
„Ми смо научили да живимо са тим и оно што нас највише изненађује је то што, осим источних гаранта Дејтонског споразума, западни гаранти немају сензибилитет за та питања. Заправо ћуте на све то, дајући прећутну подршку ономе што раде ти људи“, упозорава на крају Тадић.
Жељко Комшић, Владимир Зеленски и Денис Бећировић у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2023
РЕГИОН
Додик: Не зна се ко је блесавији – Комшић, Бећировић или Зеленски
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала