- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

На помолу нова „Милова“ влада Црне Горе коју многи победници – неће подржати

© Tanjug / MEDIABIROСкупштина Црне Горе
Скупштина Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2023
Пратите нас
Након сједнице Главног одбора ПЕС и потврде Милојка Спајића да није добио апсолутну подршку ни у својој партији за његов концепт формирања 44. црногорске владе, у којој нема мјеста за представнике ЗБЦГ, извјесно је да се мандатар одлучио за владу која ће имати минималну подршку посланика у Скупштини.
Конкретно, подршку да састави владу са партијама које су га подржале за мандатара, Спајић није добио од посланица ПЕС Радинке Ћинћур и Јевросиме Пејовић.
Ћинћур је предсједница Општинског одбора ПЕС из Бара и наводно је на сједници ГО рекла да неће гласати за ту одлуку и да њен став дијели цијели барски одбор. И Алтернатива ЦГ отказала је подршку Спајићу.
Новинар Младен Стојовић истиче за Спутњик управо чињеницу да је на састанку ГО “Европе сад” потврђено да Милојко Спајић нема апсолутну подршку чланства за свој концепт формирања Владе у којој нема представника коалиције ЗБЦГ, а у којој су неки од најважнијих ресора препуштени политичарима који су до последњег тренутка подржавали Мила Ђукановића.
“Према мојим информацијама, Спајић није добио подршку, између осталог, од двије посланице ПЕС у Скупштини, и сада остаје да видимо како ће оне гласати када буде дошао тренутак изјашњавања о подршци Влади у Скупштини. Исто важи и за посланицу Алтернативе чији је лидер Веско Пејак поручио да не подржава Спајићев концепт. Ту је и енигма о ставу Уједињене Црне Горе - да ли ће Владимир Добричанин подржати у парламенту Спајићев концепт. Чланови ове партије су јуче, рецимо, масовно исказали подршку ставу Пејака, па се чини да Уједињена неће стазама СНП. Шта то значи - Спајићу за изгласавање Владе треба, чини се сада, најмање један глас из "резервоара ДПС-а". Већ је познато да га је обезбиједио у Мехмеду Зенки. Питање је да ли ће добити подршку и од СД-а, а рађено је и на томе. Можда наредних дана "сломи" малу побуну у својим редовима али то неће промијенити расположење већине народа, а оно је против мафиократског система Мила Ђукановића”, каже Стојовић.
Он истиче да се тако од једноставне ситуације и избора Владе коју подржава 50 и више посланика и која има отворен пут да покрене реформе од мафије заробљеног правосуђа и других институција, добија нешто што ће макар 40 одсто грађана третирати као велеиздају.
“Добијамо оно што сам најавио у претходном коментару за ваш медиј - да је Милојко Спајић потврдио да игра за Мила Ђукановића. Дуго је ова теза "кувана" у јавности, много је било сигнала који су на то указивали и детаља откриваних након што је Спајић изабран за министра финансија у 42. Влади и постао лидер најјаче политичке организације у земљи. Тешко је повјеровати да, након што су му 15 дана пошто је постао мандатар из ЗБЦГ јавно поручили да прихватају његову танку понуду за учешће у Влади, он овако одлучно то одбио третирајући представнике 15 одсто грађана који су били жртве Ђукановићевог режима три деценије као преваранте. То је политички аматеризам али и простаклук, то је прст у око већини оних преко чијих је гласова и борбе он дошао у позицију да буде мандатар. И уједно, то је почетак велике кризе у којој ће Спајић и његови партнери бити на истој страни са Милом Ђукановићем, а против оних који су се до задњег тренутка надали да имају исти заједнички циљ - ослобађање Црне Горе од мафије”, тврди Стојовић.
Како каже, Спајић и његови саборци су имали прилику да уче од Јакова Милатовића о политичком бонтону и да избјегну овакав развој догађаја.
„Мислим да су потцијенили прије свега народ, да су погрешно повјеровали да је ријеч о њиховом обрачуну са колегама из ЗБЦГ, и претходно са ГП УРА. Ово није 1997. у којој је Мило могао удбашким технологијом да победи Момира Булатовића“, каже Стојовић.
Наш саговорник тврди да предстојећа криза неће бити само последица побуне Срба у Црној Гори, већ као и у свим претходним ванинституционалним борбама против Ђукановићевог мафиократског режима, побуна грађана који су сити мафије у свим порама друштва и државним иснтитуцијама, неправде и похаре државе.
“Ти грађани су тешко прогутали увођење на велика врата Ђукановићевих колабораната, и биће сада гурнути ка ЗБЦГ и УРА, чак и ако се не слажу са политиком ових партија. Родиће се и нови политички субјекти који ће попунити вакуум који настаје разочарањем у ПЕС и партнере, и на првим следећим изборима који се буду десили на прољеће 2024. Спајићеви ће схватити шта се ових дана заправо десило са Европом сад. Као што је нарасла одједном на таласу народног незадовољства, одједном ће се и истопити. Никакав харачлук државних ресурса неће то моћи да спријечи. Народ Црне Горе је једноставно уморан од превара и отимања, а надолазећа економска криза ће то расположење додатно подгријати и није тешко препознати шта слиједи”, мишљења је Стојовић.
Представници Покрета Европа сад и коалиције За будућност Црне Горе почели су преговоре о формирању Владе.  - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2023
РЕГИОН
Посланица Европе сад: Нисам једина гласала против Спајићеве владе
Зграда Владе Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2023
РЕГИОН
Спајићеви партнери против његове владе: У власт улазе и они који су изазвали литије у Црној Гори
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала