- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Новака погледала срећа – над Карлосовим жребом „црни облаци“ и Руси

© AP Photo / Seth WenigНајбољи тенисер света освојио УС опен друпги пут у каријери
Најбољи тенисер света освојио УС опен друпги пут у каријери - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2023
Пратите нас
Новак Ђоковић, најбољи српски тенисер, нема лак жреб за УС Опен, међутим има лакши задатак од Карлоса Алкараса, младог Шпанца који ће од четвртфинала имати дефинитивно тежи пут од српског аса.
Може Новак Ђоковић да буде задовољан жребом за предстојећи УС Опен док исто не може да каже Карлос Алкарас који би са српским асом могао да се сретне тек у финалу.
Почиње Ју-Ес опен - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2023
СПОРТ
Ко ће освојити Ју-ЕС опен?
До тог финала, обојица имају доста препрека, а прва на Новаковом путу је Александер Мулер, француски тенисер са којим српски ас до сада није никада играо. Мулер ове сезоне нема већих успеха осим једног освојеног челенџера па би тако требало да Новаку тај меч буде попут тренинга.
У другом колу Новак се потенцијално такође сусреће са непознатом препреком јер до сада није играо против Бернада Запате Мираљеса који је био одличан током првог дела сезоне, а поготово на шљаци односно на Мастерсу у Мадриду где је стигао до четвртог кола.
Трећи потенцијални ривал српском тенису далеко је познатији од прве двојице, не због великог броја мечева који су играли један против другог већ због чињенице да су саиграчи у репрезентацији и пријатељи. Ласло Ђере до сусрета са Новаком мора најпре да савлада Брендона Накашиму, затим квалификанта, а видећемо у каквој је форми после пораза у четвртфиналу Винстон Салема.
Од четвртог кола Ђоковић ће имати нешто тежи посао, мада ће и даље бити велики фаворит. Ривали би могли да му буду Феликс Оже-Алијасим или Франциско Серундоло. Да је Канађанин у форми у каквој је био пре две године када је стигао до полуфинала УС Опена српски ас имао би тежак задатак, али Феликс је у лошој форми и очекивања од њега нису нарочито велика.
Прави изазов за Новака следи у четвртфиналу где ће му противник бити Стефанос Циципас или Тејлор Фриц, а када се погледа међусобни скор по српског аса би вероватно било боље да то буде Американац.
Са Циципасом је Новак играо 13 пута и победио га 11, али управо две победе Грк је остварио на бетону где очигледно најбоље уме да парира српском асу. Са друге стране Фриц у седам мечева никада није савладао Ђоковића.
Полуфинале ће бити велики изазов за Србина мада само у случају да са друге стране мреже буде млади Данац Холгер Руне. Играли су до сада три пута један против другог, а дански тенисер један је од ретких који могу да се похвале позитивном скором јер је славио два пута у та три меча. Међутим, ту једну победу против Рунеа Новак је остварио управо на УС Опену, али је Данац и тада претио и узео српском асу сет.
Потенцијално би уместо Рунеа на том месту могао да се нађе Каспер Руд, а ако гледамо статистику било би то погодније по Новака јер је Норвежанина победио у свих пет међусобних мечева. Два пута су играли на бетону и Каспер му није узео ни сет.
Прижељкује се ново финале Ђоковића и Алкараса, али млади Шпанац мораће да се помучи више од Србина како би стигао до нове борбе за титулу.
До осмине финала за шампиона УС Опена не би трбало да буде „зиме“. У првом колу игра против Доминика Кепфера, затим вероватно против Џорца Лојда Хериса, а у трећем колу потенцијално са Данијелом Евансом, Ботиком ван дде Зандшулпом или Џорданом Томпсоном.
У осмини финала Алкараса би могао да сачека Британац Камерон Нори који је у прошлости знао да га победи. Играли су шест пута, а Нори је славио два, а последњи пут ове године у Рио де Жанеиру. Први пут Британац га је победио на бетону прошле године у четвртфиналу Синсинатија па би тако могао да му буде потенцијална опасност.
Много већа опасност за Алкараса следи у четвртфиналу где би могао да се састане са Јаником Синером или Сашом Зверевом. Међу тениских стручеацима ривалство Италијана и Шпанца би могло да постане налик неком од ривалства „велике тројке“ (Новак Ђоковић, Роџер Федерер, Рафаел Надал).
Играли су шест пута, обојица су славили по три, али се посебно памти управо четвртфинале прошлогодишњег УС Опена. После велике драме у пет сетова Алкарас је сломио отпор Синера, а тај меч остаће упамћен као један од најбољих претходне сезоне. Било би спектакуларно гледати репризу овог дуела, али ништа мањи спектакл неће бити ни уколико до четвртфинала дође Зверев.
Немац води у међусобном скору против Алкараса, победио га је три пута у пет дуела и то два пута на бетону.
Руска мина следи Шпанцу у полуфиналу. Велико изненађење било би да до тог дела не дођу Данил Медведев или Андреј Рубљов. Данила је Алкарас победио два пута и реалније би било да му он буде ривал, али би свакако било изузетно узбудљиво уколико се сретну Рубљов и Карлос јер до сада нису одиграли ниједан меч.
Тек уколико прође све ове препреке Алкарас би могао да се сретне са Новаком у финалу под условом да српски ас не дозволи изненађење.
Намеће се закључак да нас чека фантастичан последњи Гренд слем у години, а жреб доноси низ спектакуларних сусрета.
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2023
СПОРТ
Пометња због Новака у Њујорку /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала