- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Јаков Милатовић о Спајићевој влади: Разбија се енергија са председничких избора

© Sputnik / Лола ЂорђевићЈаков Милатовић
Јаков Милатовић - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2023
Пратите нас
Чини ми се да се енергија која је постојала након велике победе на председничким изборима, где су грађани јасно рекли у историјском легитимитету мени указаном, којим путем желе да Црна Гора иде, поприлично сада разбила и да је та одговорност на онима који су досад водили процес, рекао је председник Црне Горе Јаков Милатовић о формирању нове владе.
Председник Црне Горе Јаков Милатовић рекао је да је највећа одговорност на мандатару Милојку Спајићу, и на осталим партијама које тренутно учествују у консултацијама, да процес формирања нове црногорске владе буде завршен у корист грађана.
Милатовић је рекао да након историјске победе на председничким изборима није учествовао у изборима за парламент, нити је био на листи Покрета Европа сад.
„Понео сам се принципијелно, показао нови, другачији ниво политичке културе у земљи, која нам је потребна. Посебно да је са речи пређено на дело. Дао сам мандат у најкраћем могућем року. Обавио транспарентан, инклузиван, процес формалних консултација и дао мандат мандатару у року краћем од Уставом одређеног. Разумем, колико видим из медија, да постоји одређено неслагање са предлогом мандатара који је он саопштио посланицима и посланицама са листе ПЕС. Управо је сада највећа одговорност на мандатару, и на осталим партијама које тренутно учествују у консултацијама. Црној Гори је потребна политички стабилна влада. Након историјске победе на председничким изборима ствари су требало да иду у том току. Да ли оне иду - нека грађани одлуче најбоље о томе“, рекао је Милатовић.
Он је казао да је сасвим противно Уставу и демократској пракси да се неко са стране меша у наше унутрашње политичке процесе.
„Верујем да то нису тачне информације, јер ако су тачне, онда то није добро за државу Црну Гору и суверенитет који она има. Позивам, апелујем на мандатара и остале који учествују у преговорима да процес учине додатно транспарентним и инклузивним, како би резултат био стабилнији. Видим да је ситуација сада забрињавајућа“, нагласио је Милатовић.
Он је навео да у Европи сад постоје различита мишљења.
„Не можете негде промовисати различитост мишљења, а онда негде бити незадовољни тиме. Морате са речи прећи на дело. У потпуности верујем у демократске капацитете у Европи сад и целокупној јавности. Апелујем да додатно учине процес предлагања владе инклузивнијим и у складу са изборном вољом грађана, што је врло важно“, констатовао је Милатовић.
Он је рекао да треба сачекати и видети како ће се ситуација у вези са формирањем нове владе одвијати даље.
„Чини ми се да је она енергија која је постојала након велике победе на председничким изборима, где су грађани јасно рекли у историјском легитимитету мени указаном, којим путем желе да Црна Гора иде, да се та енергија поприлично сада разбила и да је та одговорност на онима који су досад водили процес“, рекао је Милатовић.
Он тврди да је након велике победе на изборима у Подгорици прошле године позвао конституенте савеза „За будућност Црне Горе“, Демократске Црне Горе, УЦГ И ГП УРА у власт и показао велику ширину и визију.
„Мислим да је то додатно потврђено на председничким изборима кроз велику победу на председничким изборима, и мислим да је то био један трасиран пут. Да ли неко скреће са тог великог пута, најбоље грађани могу да процене“, рекао је Милатовић, преноси РТЦГ.
Скупштина Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2023
РЕГИОН
На помолу нова „Милова“ влада Црне Горе коју многи победници – неће подржати
Зграда Владе Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2023
РЕГИОН
Спајићеви партнери против његове владе: У власт улазе и они који су изазвали литије у Црној Гори
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала