- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Медији: Ако Трамп победи Европа ће више оружја да производи за Кијев

© AP Photo / LIBKOSУкрајински артиљерци на америчкој хаубици М777 у близини Херсонске области
Украјински артиљерци на америчкој хаубици М777 у близини Херсонске области - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2023
Пратите нас
Европа ће морати да шири производњу оружја за Украјину, од ракета до противваздухопловних система, у случају да Доналд Трамп поново буде изабран, сматра француски лист „Волстрит џурнал“.

„Постоји велика вероватноћа да ће Трамп бити поново изабран. То тера нас, Европљане, да предвиђамо и преузмемо већу одговорност“, сматра посланик из партије председника Француске Емануела Макрона „Ренесанс“ и шеф парламентарне групе Француска-Украјина Бенџамин Хадад.

Земље Источне Европе и Француска такође терају савезнике да прихвате Украјину у НАТО, што ће Кијеву пружити безбедносне гаранције и повећати улоге у односима са Русијом.
„Имали смо среће са Украјином, јер смо имали америчку администрацију која нам је помогла. Да ли можемо да дозволимо Украјини да изгуби, а да Русија победи? Одговор је – не. Морамо да издржимо“, рекао је раније Макрон за „Поинт“.
Трамп је изјавио, да је неопходно да Европа више него САД помаже Украјини, у крајњем случају би трошкови требало да се деле на пола. Према његовом мишљењу, САД пружају помоћ европским земљама, али оне не помажу саме себи. Уверен је да је потребно да Европа сама плати за своју безбедност. Трамп је такође повезао обим војне помоћи Кијеву са резултатима преговора са председником Русије Владимиром Путином.

„Потребно је да Европа почне да троши новац. Ми смо издвојили око 140 милијарди долара, а они око 15-16 милијарди долара. Могуће је организовати састанак са свим осталим лидерима, знам их све или већину. За десет минута би пристали да плате", рекао је бивши амерички председник у марту, не прецизирајући шта би рекао лидерима Европске уније како би повећали помоћ Украјини.

Он је тврдио да у случају да поново буде изабран могао би да заврши конфликт за 24 сата, и није искључио да ће Кијев морати да уступи део територије.

Русија критикује испоруке оружја Украјини и сматра да на такав начин друге земље постају стране у конфликту. Према мишљењу Кремља, војна помоћ не може да помогне Кијеву, већ само да продуби конфликт.
Уништена украјинска оклопна техника у Доњецкој области - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2023
Подкаст
Где се одлива западна помоћ Украјини | Пророк
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала