- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Живот као на филму: Интернационални фестивал етнолошког филма од 29. септембра до 3. октобра

© Фото : ПромоИнтернационални фестивал етнолошког филма од 29. септембра до 3. октобра
Интернационални фестивал етнолошког филма од 29. септембра до 3. октобра - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2023
Пратите нас
Интернационални фестивал етнолошког филма, 32. по реду, под слоганом „Живот као на филму“, биће одржан од 29. септембра до 3. октобра , најавио је Етнографски музеј.
Најстарији фестивал ове врсте у региону представиће најзначајнија филмска остварења аутора из 26 земаља.
Кроз широк спектар етнографских филмских тема и ауторских приступа у истраживању традиционалног, народног и модерног начина живота људских заједница, понудиће разноврсне увиде, филмске форме и методологије рада из целог света.
Селектор фестивала, познати филмски и ТВ редитељ Владимир Перовић уврстио је четрдесет седам филмова који су подељени у три селекције: Главни такмичарски програм, Студентски такмичарски програм и Панорама.
Два програма ће бити у фокусу - један је посвећен ромском филму циклуса „Космос Рома“ аутора Бојана Дакића, у продукцији РТВ Војводине, а други култним играним филмовима „Чудотворни мач” (1950) Војислава Нановића, „Карађорђева смрт” (1984) Ђорђа Кадијевића и „Искушавање ђавола” (1989) Живка Николића, заснованим на српском етнолошком наслеђу.
Фестивал ће отворити филм „У потрази за Енок” холандске ауторке Дорне ван Роуверој, који се бави дугорочним последицама холандског колонијализма у Индонезији.
Овогодишњи Гран при за најбољи филм доделиће жири у саставу Давор Борић, познати хрватски редитељ документарних филмова, Алесандра Татић, прошлогодишња добитница Гран прија и Ромина Занон, заменица креативног директора филмког фестивала у Падови.
Главна такмичарска и студентска такмичарска селекција ће се приказивати од 29. септембра до 2. октобра у Кино сали Етнографског музеја, а Панорама 3. октобра.
Програми у фокусу ће бити приказани у сали Макавејев Југословенске кинотеке, док ће пројекције српских играних филмова бити 30. септембра, 1. и 2. октобра. За програм „Космос Рома“ резервисан је 3. октобар.
Гајде - Sputnik Србија, 1920, 16.10.2020
Свирале од трња и младе коре, дудуци, зурле, цеваре - звук прошлости у Етнографском музеју
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала