- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Бугарски новинар: Приче о томе да нас је Русија поробљавала су надреалне

CC BY 2.0 / Deensel / Russian churchПоглед на Софију, Бугарска
Поглед на Софију, Бугарска - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2023
Пратите нас
Изјаве о томе да је Русија у прошлости поробљавала Бугарску су надреалне, рекао је бугарски новинар Мартин Карбовски о намери да се сруши споменик Совјетске војске у центру Софије.
Према речима Васиљева, критичари из социјалистичког периода у Бугарској су у праву, али да није било СССР-а, земља не би успела да сачува своје територије у периоду Другог светског рата. Истакао је да оштра реторика политичара о социјалистичкој прошлости и савременој Русији дели бугарски народ.

„Јуче сам гледао снимак девојке која је објавила неколико историјских постулата: како нас Русија није ослободила од турског ропства, како нас је два пута освајала, како смо све време покушавали да се одвојимо од њих, као и да је Русија главни непријатељ Бугарске. То је баш као у неком надреалном филму“, рекао је новинар Мартин Карбовски.

Васиљев је истакао да је то такозвано испирање мозга и пропаганда једне тачке гледишта политичке елите која сада влада. Додао је да они сеју поделе у бугарском друштву, промовишу једну одређену тачку гледишта да мрзе Русију како би могли да контролишу Бугаре.
Раније је председник партије „Препород“ Костадин Костадинов изјавио да је покушај да се сруши споменик Совјетске армије само један у низу покушаја да се бугарском народу избрише сећање.
Парламентарни трг, Софија, Бугарска - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2023
РЕГИОН
Бугарски политичар: Уништавањем совјетских споменика ће се поновити ситуација у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала