- Sputnik Србија, 1920
Мундобаскет 2023
Светско првенство у кошарци 2023. одржава се од 25. августа до 10. септембра на Филипинима, у Јапану и Индонезији. Сва дешавања са Мундобаскета пратите уз Спутњик спорт.

Фрка је у реду, али паника – никако!

© Фото : ФИБАБогдан Богдановић
Богдан Богдановић - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2023
Пратите нас
У једној од рекламних кампања спонзора Кошаркашког савеза Србије за актуелни Мундобаскет, капитен Богдан Богдановић изговара реченицу која је веома применљива у актуелном моменту за српску кошаркашку репрезентацију.
"Мислим, не бих да дижем фрку... Уствари, хоћу!", поручује Богдановић.
И заиста, чини се да је дошао прави моменат да капитен дигне фрку у тиму после катастрофално одиграног другог полувремена у утакмици другог кола Групе Б против Порторика.
Није то изгледало добро, али више од тога што није било добро, деловало је да се у табор Србије увукла паника.
Свима је, сасвим сигурно, и даље на уму ситуација која се Србији догодила на претходном Европском првенству против Италије, када су Азури рафалном паљбом после великог одмора направили преокрет и елиминисали српски тим.
Свест о томе да би таква ситуација могла да се понови, нарочито против условно речено, дивљачких екипа, које се ослањају на бесомучно шутирање тројки и висок тркачки ритам, као да је оковала руке и ноге српском тиму против Порторика.
Грешило се на старе начине, остајали су противници сами на шуту за три поена и погађали у високом проценту, сасвим опуштени и без икаквог притиска, једноставно су радили оно што и увек раде, са свешћу да немају шта да изгубе.
Србија је у тим моментима тонула, није користила фаулове како треба, није добро бранила, није ни нападала, увукла се паника у редове српског тима, а то је нешто што се не сме дозволити јер је пут ка пропасти.
"Долазимо без страха..."
Поручио је и то Богдан у рекламној најави за Мундобаскет, али Србија није изгледала неустрашиво у том другом полувремену, напротив, а на све се надовезала и нервоза капитен који је силно желео да пронађе шутерски ритам па је узео и неколико нерезонских шутева, што је нетипично за тим који је склопио селектор Пешић.
С тим у вези, фрка у редовима Србије треба да се подигне како би се отклонили сви негативни моменти, пре свега на психолошком плану, додатног притиска не сме бити јер је управо он кочница ка правилном испуњавању договорених планова.
И посебно, страх и паника су нешто што се не сме дозволити, а нема ни разлога, императив резултата од ове селекције не постоји, притисак јавности је одавно нестао и не треба се обазирати на то, штавише, треба бити "лаган и ослобођен", али истовремено опрезан и озбиљан како би се остварио што бољи резултат.
Уз наведене одлике, које су већ показали у припремама за Мундобаскет, српски кошаркаши могу да дођу до зацртаних циљева, али без оптерећења јер је оно у старту ограничење, што је и виђено у блиској прошлости.
Марко Симоновић - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2023
Мундобаскет 2023
Симонов хитац: Јовић ће бити велики играч
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала