- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Седам величанствених: Најбољи европски документарци у Београду

© Фото : ПромоФилм "Сви ће људи браћа бити"
Филм Сви ће људи браћа бити - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2023
Пратите нас
Фестивал европског дугометражног документарног филма „Седам величанствених“ биће одржан од 11. до 17. септембра у МТС дворани, а публици ће бити представљено седам остварења најновије продукције.
Овогодишње издање фестивала отвариће остварење једног од најзначајнијих европских аутора, Роберта Кирхофа, чији су филмови приказивани широм света, а имао је и више ретроспектива у Сједињеним Америчким Државама, укључујући и Музеј савремене уметности у Њујорку.

Сви ће људи браћа бити

Филм, који свој наслов дугује чувеном стиху из „Оде радости“, сада химне Европске уније - „Сви ће људи браћа бити“ је своју премијеру имао на фестивалу у Карловим Варима где је привукао изузетну пажњу.
То је, у ствари, узбудљиво и откривајуће путовање које започиње у киргистанској степи да би нас водило лавиринтима простора и времена у покушајима да се разуме један важан историјски јунак, чије деловање обухвата три различите епохе, а консеквенце сежу до данашњег тренутка.

Хаушвиц

После три студије о уметности, на овогодишњем фестивалу ће публика имати прилику да види још један рад прослављене Уке Хогендејк„Хаушвиц“.
© Фото : ПромоФилм "Хаушвиц" Уке Хогендејк о жени заробљеној агорафобијом
Филм Хаушвиц Уке Хогендејк о жени заробљеној агорафобијом  - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2023
Филм "Хаушвиц" Уке Хогендејк о жени заробљеној агорафобијом
Према оцени критике у питању је једно од најнеобичнијих и најзначајнијих остварења ове европске ауторке - прича о њеној харизматичној, духовитој и изненађулуће динамичној мајци испричана у маниру црних комедија и ауторских филмова независне продукције, снимљена великим делом интернет камером.
Лична прича о жени заробљеној агорафобијом под‌једнако је универзална, откривајући на дубоко потресан начин колико немерљиво дуго траје страдање преживелих жртава холокауста.
Поред ово двоје доајена европског документаризма, фестивал ће представити и рад великог британског документаристе Кристофера Мориса.
Његов филм „Година у пољу“ храбар је уметнички чин којим аутор преиспитује стање савременог света и нашу позицију у њему.
Загледан у божанску лепоту природе у присуству 4000 година старог монолита, који ће нас подсетити на култну Кјубрикову „Одисеју“, Кристофер Морис креира магичан филм који биоскоп претвара у оазу и сигурно уточиште од буке и јурњаве која нас окружује.

Два данска филма

Уиграни редитељски тандем Мелани Либхајт и Гереон Вецел аутори су филма „She Chef“, чији наслов открива његову тематику.
Гереона Вецела је београдска публика упознала на фестивалу „Седам величанствених“ кад је приказан његов филм о чувеној шпанској молекуларној кухињи „Ел Буљи – Кување у процесу“.
© Фото : ПромоФилм "Зимска сага" Карла Олсона
Филм Зимска сага Карла Олсона  - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2023
Филм "Зимска сага" Карла Олсона
Овога пута главна јунакиња је победница светског такмичења у кувању. Она нас води на узбудљиво путовање кроз неке од врхунских кухиња елитних европских ресторана покушавајући да открије сопствено месту у том свету строгих правила и хијерархије.
Два млада аутора долазе из Данске - Михаел Граверсен доноси нам „Господина Граверсена“, a Карл Олсон „Зимску сагу“.
„Господин Граверсен“ је наизглед једна од уобичајених прецизно конструисаних, привлачних, духовито-драматичних породичних прича, са харизматичним оцем и дивном емпатичном мајком, али документарац почиње неочекивано драстичним упадом камере у живот и најављује причу која ће се обликовати пред очима гледалаца, причу о узбудљивом, исцелујућем помирењу и новом почетку, причу која је под‌једнако сведочанство о људима, као и о моћи камере и документарног филма.
„Зимска сага“ настала је као филмска транспозиција популарне истоимене песме из шездесетих, која је постала нека врста меланхоличне зимске химне Шведске.
Ово је документаристичка фреска која нас води кроз најразличитије просторе и небројене варијације стања дубоке зимске меланхолије.
© Фото : ПромоФилм младог српског редитеља и швајцарског официра Луке Попадића - „Моја швајцарска војска“
Филм младог  српског редитеља и швајцарског официра  Луке Попадића - „Моја швајцарска војска“ - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2023
Филм младог српског редитеља и швајцарског официра Луке Попадића - „Моја швајцарска војска“

Моја швајцарска војска

За затварање фестивала организатори фестивала „Седам величанствени“ добили су ексклузивну прилику да прикажу пре свих значајних фестивала у Европи управо завршени филм младог српског редитеља и швајцарског официра Луке Попадића - „Моја швајцарска војска“.
То је, како истичу организатори фестивала,сјајна лична, али и изненађујућа и духовита прича о Швајцарској какву не познајемо, филм који нам открива да у земљи чоколада, сира и банака 150.000 људи у својим орманима држи војну опрему и оружје, али још више од свега, покушаће да нам покаже каква је савремена Швајцарска и ко су све Швајцарци.
Гости фестивала биће традиционално селектор Туе Стин Милер, Данац који обожава документарце и Београд, и аутори готово свих филмова.
Карте за све пројекције могу се купити на билетарници МТС дворане по цени од 500 динара.
Југо у Америци - Sputnik Србија, 1920, 10.08.2023
КУЛТУРА
Да ли ће добри стари „југо“, проглашен за најгори ауто у историји САД, остварити свој амерички сан
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала