- Sputnik Србија, 1920
Мундобаскет 2023
Светско првенство у кошарци 2023. одржава се од 25. августа до 10. септембра на Филипинима, у Јапану и Индонезији. Сва дешавања са Мундобаскета пратите уз Спутњик спорт.

Душко Кораћ би рекао: „Он је спиритус мовенс!“

© Фото : ФИБААлекса Аврамовић
Алекса Аврамовић - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2023
Пратите нас
Алекса Аврамовић можда није најбољи играч репрезентације Србије која се такмичи на Светском првенству, али је тешко пронаћи некога који игра са таквим жаром. Некада је чувени, један од наших највећих коментатора покојни Душко Кораћ за Вању Грбића говорио да је спиритус мовенс екипе, а сада ћемо тај појам позајмити и доделити га Аврамовићу.
Овај латински појам по дефиницији носи следећа значења: Дух, дисање, јак и предузимљив дух, хемију, духовни покретач, духовна животворна сила.
И заиста, када Алекса уђе у игру, Србија живне, добије на духу и борби.
Некада је довољно само да седи на клупи, као што је то било против Јужног Судана. У сваком кадру када српски играчи постигну тројку или важан кош, Алекса би први реаговао.
У два наврата је, посебно на тројке Богдановића, први стајао са стиснутом песницом и говорио: Браво, бре, Богдане!
Иако то не треба да буде важно, ипак ћемо у духу данашње кошарке подсетити да Алекса и Богдан на неки начин деле позицију, па и кроз то видимо да код Аврамовића не постоји ни трунка сујете.
Он игра за Србију, али је и највећи навијач Србије.
Колико Аврамовић попут лепка утиче на односе у репрезентацији, видело се и кроз изјаве које је дао и дао подршку Бориши Симанићу.

Знамо да су нам дужници, на терен ћемо изаћи са још већом мотивацијом због Борише Симанића, рекао је у Манили кошаркашки репрезентативац Србије уочи утакмице са Италијом у првом колу друге фазе Светског првенства.

Симанић је на јучерашњој утакмици против Јужног Судана добио јак ударац у стомак, у пределу бубрега. Симанић је потом оперисан, осећа се добро, а поруку подршке послао му је и Аврамовић.
„Тренутно има нешто веће од кошарке, а то је ситуација која се догодила Бориши. Ни крив ни дужан, у незгодно место у незгодно време, добио је ударац који га је удаљио од даљег наступа на СП. Овом поруком желим да му у име свих играча пожелим брз опоравак. Ми смо са њим и он је са нама и док је на опоравку. Он је велики део тима, велики део слагалице и додатна мотивација за све оно што нам следи", рекао је Аврамовић на конференцији за медије.
Он је додао да је екипа Србије спремна за меч са Италијом.
„Мотивација не треба да нам буде упитна. То је екипа која игра брзу кошарку. Са таквим екипама смо играли у првој фази, мислим на Порторико, која игра транзицију кошарку и њих смо добро укротили. Тако да ћемо исти приступ имати и сутра, са још додатном мотивацијом, са додатном агресивношћу у одбрани и нападу. Знамо да су нам дужници и да ћемо изаћи са још већом мотивацијом због Борише и због свих нас", навео је Аврамовић.
Србија би у случају победе против Италије обезбедила пласман у четвртфинале Мундобаскета.
„Мислим да су наша младост и жеља кључ свега. Најбоља смо транзициона екипа на првенству, то смо показали до сада. Ми наш стил игре нећемо мењати. Кључ је дефанзивни скок, ако скок буде функционисао бићемо припремљени. Нећемо трчати и летети. Ако брзо не завршимо следи поставка напада и ту знамо шта треба да радимо", рекао је репрезентативац Србије и додао да се осећа одлично, пошто је све време тренирао.
Алекса је спреман.
У то нисмо ни сумњали.
Светислав Пешић - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2023
Мундобаскет 2023
Важно упозорење за Србију пред окршај са старим дужником: „Да мотивација не пређе у бумеранг“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала