- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Гутереш послао писмо Лаврову са предлозима за обнављање прехрамбеног споразума

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаГенерални секретар УН Антонио Гутереш
Генерални секретар УН Антонио Гутереш - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2023
Пратите нас
Генерални секретар УН Антонио Гутереш саопштио је да је послао писмо министру спољних послова Русије Сергеју Лаврову у којем је изнео конкретне предлоге за обнављање прехрамбеног споразума.
„У писму, које сам послао руском министру спољних послова, изнели смо низ конкретних предлога. Они омогућавају да се створе услови за обнављање црноморске иницијативе. Сматрамо да је црноморска иницијатива дала важан допринос томе да прехрамбена тржишта адекватније одговоре на задатке осигуравања прехрамбене безбедности, довела је до смањења цена, створила је услове за улазак производа на тржишта земаља у развоју. Сматрамо да је изузетно важно да се иницијатива обнови“, рекао је Гутереш.
У међувремену, шеф руске дипломатије Сергеј Лавров саопштио је да ће Русија бити спремна да обнови прехрамбени споразум чим се предузму мере за решавање проблема са спровођењем руског дела црноморског пакета, који је остао нереализован упркос обећањима Гутереша.
Чим разговори пређу у конкретне одлуке, Русија ће истог дана бити спремна да обнови и украјински део прехрамбеног пакета, истакао је Лавров.
Он је додао да Запад спречава решавање проблема са извозом руског жита и ђубрива.
„УН не могу ништа саме да ураде. Оне су приморане да моле Запад да покаже разборитост, конструктиван приступ, што Запад не жели да урадим. И засад се све своди на пука обећања“, констатовао је шеф руске дипломатије.
По његовим речима, руски председник Владимир Путин гарантовао је да ће Русија у потпуности надокнадити део украјинског жита који је током функционисања црноморске иницијативе испоручен у сиромашне земље, што је мање од три одсто од укупно извезеног жита.
„Прехрамбени споразум“ је престао да важи 18. јула, а Русија је обавестила Турску, Украјину и Уједињене нације да се противи његовом продужавању. Председник Русије Владимир Путин је раније рекао да услови споразума који се тичу Русије нису испуњени, без обзира на напоре УН, јер западне земље нису планирале да испуне своја обећања.
Сергеј Лавров и Хакан Фидан у Москви - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2023
РУСИЈА
Русија пренела Турској шта Запад треба да уради да би споразум о житу опет почео да функционише
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала