- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Кина: САД су највећа нуклеарна претња на свету

© Sputnik / Мария Плотникова / Уђи у базу фотографијаЦентар Пекинга
Центар Пекинга - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2023
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе представљају највећу нуклеарну претњу на свету и прибегавају свим средствима како би одржала своју хегемонију, изјавио је портпарол кинеског Министарства одбране Ву Ћиан.
„Одговарајуће америчке изјаве нису ништа друго до понављање старе песме, надувавање такозване ‘кинеске нуклеарне претње’. Они траже изговор за повећавање сопствених нуклеарних снага. Кина се томе оштро противи“, рекао је портпарол.
Он је нагласио да „заправо, САД представљају највећу нуклеарну претњу на свету“.

Кинески дипломата је подсетио да САД имају најсавршеније нуклеарно оружје на свету, спроводе агресивну политику нуклеарног обуздавања, која предвиђа да први употребе нуклеарно оружје, и настављају да улажу огромна средства у унапређење минијатуризације нуклеарног оружја за употребу у реалним борбеним дејствима.

Ву Ћиан је навео да САД, под изговором јачања „проширеног нуклеарног обуздавања“, шире нуклеарне ризике на Азијско-пацифички регион и чине све могуће да одрже своју нуклеарну хегемонију.
Раније је начелник стратешке команде Пентагона Ентони Котон изјавио да су Американци забринути за све војне нуклеарне поризводе Кине, будући да она има могућност да се ослони на вишегодишње искуство САД и Русије. Према његовим речима, Кина је у стању да створи већину система које развијају или модернизују обе велике нуклеарне силе.
Нуклеарно оружје - Sputnik Србија, 1920, 17.08.2023
СВЕТ
АУКУС у индијско-пацифичком региону: Да ли ће домино ефекат покренути трку у нуклеарном наоружању?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала