- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Крећу протести у Српској – на линији разграничења са Федерацијом

© Sputnik / Дејан СимићСрпске заставе на улицама Бањалуке
Српске заставе на улицама Бањалуке - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2023
Пратите нас
Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић сматра да је забрана МУП-а Сарајева да Срби одрже протест испред Суда и Тужилаштва БиХ у знак подршке Милораду Додику истерала на чистац антисрпску политику и србофобију и најављује да ће протеста ипак бити – на линији разграничења Српске са Федерацијом.
Из МУП-а Сарајевског кантона саопштено је да је полиција забранила одржавање скупа који је био најављен за сутра у 18 сати, у организацији Одбора за заштиту права Срба у ФбиХ, „због неиспуњавања формалних услова и из безбедносних разлога.“

Протеста ће ипак бити

Међутим, Стевандић је Спутњику потврдио да ће скуп ипак бити одржан у трајању од 30 минута на линији разграничења Републике Српске са Федерацијом, са територије РС.
Какао је рекао, Сарајево је забраном само показало колика су права Срба у БиХ као конститутивног народа.
„Изнели смо на видело ту антисрпску и србофобну политику која тежи да укине не само РС, него и наша права која су дозвољена свим народима и националним групама. Подсећам да су у БиХ право на протест имали и Палестинци, и Украјинци, и неке групе из исламских и арапских земаља. Протестовали су и Бошњаци својевремено против одлуке ОХР-а, јер су сматрали да чини услугу Хрватима. Дакле, свима је у Сарајеву односно у федералном делу БиХ дозвољено да протестују, осим конститутивном народу који чини БиХ и део власти у БиХ и без кога нема БиХ, дакле –Србима,“ наглашава Стевандић.

Покушај политичког апартхејда

Према речима нашег саговорника, то је покушај увођења политичког апартхејда и уједно показивање силе међународним факторима који би Бошњацима као награду за уништавање РС и као фактора који не слуша Запад понудила српске ресурсе и све оно на шта Срби имају право по Дејтону.
„Ово је вероватно последњи ексер у ковчег који се зове поштовање и равноправност и на Уставу који је заснован на Дејтону где се не може ништа радити без сагласности два ентитета и три народа и да сви имају једнака права. Ово показује и да Запад неће због забране скупа осудити Бошњаке,“ упозорава наш саговорник.

РС ће опстати а БиХ…

Стевандић додаје да ће ово само довести до нових напада на РС, што ће Српској дати алиби да нађе решења која ће омогућити њен суверенитет и опстанак.
„Република Српска ће постојати а хоће ли БиХ то нека се сви они запитају,“ поручује председник Народне скупштине Републике Српске.
Како је најављено, Срби и из Републике Српске, али и они који живе у Федерацији БиХ и раде у федералним установама у петак ће доћи на скуп који ће бити организован на линији разграничења Српске и ФбиХ у својим локалним заједницама. Биће обустављен саобраћај на 30 минута, што је најблажа могућа реакција из Српске на забрану скупа подршке испред Суда и Тужилаштва БиХ.
Кристијан Шмит - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2023
РЕГИОН
Пријава Додика против Шмита прослеђена Кантоналном тужилаштву у Сарајеву
Председник Републике Српске Милорад Додик  - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2023
РЕГИОН
Грађанин Шмит и амерички амбасадор ударили на Додика, али им фали - главни адут
Члан председништва БиХ Милорад Додик у интервјуу за Спутњик - Sputnik Србија, 1920, 17.08.2023
РЕГИОН
Додик: Све проблеме које има БиХ створили су међународни службеници
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала