Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Симатовић на привременој слободи, стиже у Србију

© AP Photo / Martijn Beekman,Франко Симатовић у Хашком суду
Франко Симатовић у Хашком суду - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2023
Пратите нас
Некадашњи челник Државне службе безбедности Франко Симатовић, који је пред Трибуналом у Хагу осуђен на 15 година затвора за ратне злочине у Хрватској и Босни и Херцеговини, пуштен је на привремену слободу и стиже у Србију, сазнају "Новости".
Разлог за ову одлуку суда је то што у затворским условима не може да прима терапију која му је неопходна, пише лист.
Симатовић је заједно са бившим руководиоцем Државне службе безбедности Јовицом Станишићем ухапшен 2003. када је и подигнута оптужница. Након првог суђења 2013. године обојица су ослобођени, али се тужилаштво жалило. Пресуда је укинута 2015. године и поступак је враћен на почетак.
Друго суђење је почело 2017. па су у јуну 2021. године проглашени кривим за злочине у Босанском Шамцу и осуђени на по 12 година затвора. На ову пресуду жалили су се Симатовић и Станишић, али и Тужилаштво, па је Жалбено веће у мају ове године донело коначну пресуду од 15 година за злочине почињене у шест градова у Босни и Херцеговини и један на Даљској планини у Хрватској, почетком деведесетих година.
У четири тачке Станишић и Симатовић су се оптужницом теретили за злочине против човечности: прогони, убиства, депортација и нехумана дела, а по једној тачки за кршења закона или обичаја ратовања – убиства.
Симатовић и Станишић су током суђења пуштани на привремену слободу. Симатовић је у затвору провео преко осам година, а Станишић више од седам.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала