Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

У име Запада: Има ли Лајчак ишта да понуди Београду осим уцена

© AP Photo / Darko VojinovicИзасланик Европске уније за преговоре Мирослав Лајчак и председник Србије Александар Вучић
Изасланик Европске уније за преговоре Мирослав Лајчак и председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2023
Пратите нас
Слабо кога на Западу и у ЕУ занима шта је право када је у питању решавања косовског питања, Мирослав Лајчак и остали хоће да то питање затворе што пре зарад виших политичких циљева, а Лајчакова посета Београду могла је са собом само да донесе нове уцене и притиске на нас да прихватимо европски споразум, каже Дејан Вук Станковић.
Председник Србије Александар Вучић разговарао је данас у Београду са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком при чему му је предочио своју забринутост због развоја догађаја на Косову и Метохији и плана Приштине да окупира север покрајине и протера Србе.
Лајчак на ово није одговорио, али је после састанка са председником Србије на свом налогу на друштвеним мрежама написао да је У Београду водио суштинске разговоре о следећем састанку Београда и Приштине на високом нивоу у септембру, као и о настојањима да се смање тензије, одрже нови локални избори на северу Косова и о примени свих споразума.

Лајчак је донео само уцене

Доктор политичких наука Дејан Вук Станковић Лајчакову посету види као још један вид притиска ако не и неког ултиматума Београду, и да сигурно није имао неку понуду која би нама ишла у корист.
„Лајчак жели да осигура да Београд прихвати немачко-француски папир који подразумева давање суверенитету Косову. У исто време Лајчак захтева да се Срби врате у косовске институције, а при том Лајчак не нуди никакве гаранције да ће бити испуњено оно што је Приштина преузела као обавезе по Бриселском споразуму, тачније речено, за формирање Заједнице српских општина,“ каже Станковић.
Цела ова ствар је, додаје наш саговорник, додатно ојачана Макроновом причом о санкцијама ако план не прихватимо.
„Истовремено ова ургентна посета Лајчака Београду и, претпостављам, врло директно обраћање нашем председнику је последица журбе јер, као што знамо, западне земље желе да се косовско питање оконча што је пре могуће. Тест за Србију у месецима испред нас биће, по налогу Запада, реактивирање косовског чланства за Интерпол и Унеско,“ оцена је нашег саговорника.

Чека нас тешка одлука

Станковић подсећа да Запад има намеру да ово питање реши пре почетка изборне кампање и у Америци и у Европској унији, јер им је позитиван исход решења овог питања потребан за њихове даље и много дубље политичке акције.
„Ви видите шта заправо Запад и Европа хоће а истовремено да од проширења ЕУ нема ништа док се не заврши унутрашња реформа ЕУ. Европа остаје нека врста фикције до тада за нас у политичком смислу али као корисна идеологија јер све елите на Западном Балкану у глас понављају да је то неки свима основни правац спољне политике,“ истиче Станковић.
Како сматра, ми смо у тешкој ситуацији јер ако одбијемо оно што нам се намеће прети нам нака врста репризе деведесетих а ако прихватимо губимо део своје територије, која је и те како на стратешки важном положају.
Лајчак је у понедељак у оквиру Бледског стратешког форума разговарао са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, након чега је најавио наставак дијалога у септембру, а претходно је имао и разговор са замеником помоћника америчког државног секретара Габријелом Ескобаром у Бриселу, после чега је истакао „да изазови на Западном Балкану нису нестали, као и да је у врху његове агенде ситуација на северу Косова и Метохије“.
Додао је да је позвао Ескобара у Брисел на детаљне дискусије и састанке како би се припремили за наредне месеце и додатно ојачали заједничке напоре.
Председник Србије Александар Вучић и специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак
 - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2023
СРБИЈА
„Веома сам забринут због Куртијевог плана“: Вучић са Лајчаком два сата о ситуацији на КиМ /фото/
Ивица Дачић - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2023
СРБИЈА
Дачић упитао Лајчака: Да ли Мишел и данас мисли оно што је рекао јуче
Косово је срце Србије - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2023
СРБИЈА
Озбиљна и јасна претња Запада: Од Србије захтевају капитулацију, а од Приштине – козметику
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала