- Sputnik Србија, 1920
Мундобаскет 2023
Светско првенство у кошарци 2023. одржава се од 25. августа до 10. септембра на Филипинима, у Јапану и Индонезији. Сва дешавања са Мундобаскета пратите уз Спутњик спорт.

Зашто једноставно, када може комплекс(но)

© Фото : ФИБАСрбија - Италија
Србија - Италија - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2023
Пратите нас
„Комплекс је по Јунгу констелација осећања, опажања и вредности као динамички део личности који утиче на понашање појединца. Етимологија порекла комплекса је траума, емоционални шок и слично, при чему се оцепљује комад психе“.
И то је све што треба да знамо о трећем великом поразу Србије од Италије на кошаркашким такмичењима, све се поновило, и велико вођство српског тима и туча на терену и чудњикаве одлуке судија у случају процењивања фаулова у нападу, али пре свега страх и паника у нашим редовима, што је као резултат дало нови пораз.
Нервоза је била очигледна још на почетку, капитен Богдан Богдановић је одмах „сагорео у жељи“ да направи разлику, кренуо је са тројкама, заправо, покушајима да погоди тројку, а да ствари на старту оду низбрдо спречила је добра тимска одбрана која је и противника натерала на лоша решења.
Ипак, поново се појавио фамозни Марко Спису, погодио је све што је бацио на кош, а у менталном одсуству Богдановића у први план су избили момци са клупе, Гудурић, Аврамовић и Давидовац су успели да преокрену резултат, али...
Излазак Јовића, као главног организатора игре, оставио је Србију без праве идеје у нападу, имао је селектор Пешић сјајну идеју са ниском петорком где су Гудурић и Добрић били на крилним позицијама, а заостатак је надокнадио Богдановић тројком у последњим секундама првог полувремена.
Богдан Богдановић - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2023
Мундобаскет 2023
Богдане, нека свака буде оваква! /видео/
Нажалост, испоставило се да је то његова једина, јесте Србија на крилима Милутинова и добре одбране, под вођством плејмејкера Јовића, стигла и до 16 поена разлике, али то није био гарант победе – идеја у нападу се негде изгубила, усмерило се све на Богдановића, а њега је, изгледа, појео притисак, уз наравно бесомучно ударање од стране противника што је често није бивало санкционисано од стране судија.
Деловало је да из Богдановићевих кружних кретања око линије за три поена може да се изгради акција за лаке поене, али је њих бивало све мање, Италија је из промашаја Србије добијала енергију за нападе – и онда се улетело у праву панику.
Најпре је Фонтекио везао седам поена, на прелазу из треће у четврту четвртину Датоме је убацио десет у низу, одмарање Јовића је значило и потпуни колапс нападачке игре, а да не постоји ментална спремност да се заостатак потпуно надокнади потврдила су и промашена слободна бацања Давидовца, што се баш, баш ретко дешава.
А оно што већ није ретко, то је италијанска тучњава у одбрани, то су италијанска рапуцавања, овога пута то је био Фонтекио са 30 поена, чиме је Италија остварила и трећу велику победу у званичним такмичењима, а четврти ако забележимо и онај из припремног периода за Мундобаскет.
Оно што треба да забрине Србију, она је у неком моменту одустала од своје игре која је донела резултат, од својих система, што би рекао селектор Пешић, игра два на два у којој је Милутинов центар и „разгрће“, донела је добро, продори ка кошу су били веома ефикасни, али је уместо покушаја да се настави тим ритмом, српски тим се одбијао од италијански зид који је откинуо онај „комад психе“ и трасирао пут ка испољавању комплекса, на најгори могући начин.
Све је требало много једноставније, користити Милутинова, нападати обруч, не испуцавати се за три поена, терати противника да дође у ситуације у којима му није пријатно, али – зашто једноставно, када може комплекс(но)?
Образи бриде, али се мора даље, Италије више неће бити као ривала, бар не засад и треба се вратити основама, системима, треба се вратити разуму и не губити главу јер се више нема шта изгубити.
Осим главе.
Србија - Италија - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2023
Мундобаскет 2023
Богдан преузео одговорност: „Изгубио сам главу“ – Пешић: „Пораз од два поена није страшан“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала