- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Прети им протеривање: Русија тражи од међународних организација да заштите Русе у Летонији

© Sputnik / Владимир Песня / Уђи у базу фотографијаРига
Рига - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2023
Пратите нас
Савет за људска права при канцеларији председника Русије позвао је УН, Савет Европе и ОЕБС да одреагују на претњу исељења Руса из Летоније, саопштио је Спутњику шеф комисије Савета за људска права за међународну сарадњу, извршни директор медијске групе „Русија севодња“ Кирил Вишински.
„У Летонији, као што знате, живи до 6.000 руских држављана који су били приморани да полажу тест из летонског језика како би потврдили своју боравишну дозволу, према закону који је летонски Сејм увео буквално крајем прошле године. Они нису положили тај тест и, према новом закону, прети им деложација из Летоније“, рекао је Вишински.
Поводом тога он је упутио документ врховном комесару УН за људска права Волкеру Турку, комесару за људска права Савета Европе Дуњи Мијатовић, као и врховном комесару ОЕБС-а за питања националних мањина Кајрату Абдрахманову.
Вишински је истакао да се Савет за људска права обратио и угледним личностима из многих земаља, укључујући Индију, Србију, Кипар и Белгију, које могу да утичу на јавно мњење. По његовим речима, Савет је примио више од 30 писама подршке иницијативи из Израела, Јордана, Белорусије и других земаља.
У документу се наводи да принудно исељење из Летоније углавном прети старијим особама који живе у тој земљи још од времена Совјетског Савеза.
„Њиховим дугогодишњим радом они су учествовали у стварању економске основе те земље и до јесени прошле године летонско законодавство није захтевало од њих да полажу никакве језичке тестове како би потврдили могућност да живе са руским држављанством у републици“, прецизирано је у тексту.
Аутори иницијативе истичу да је посебно циничан захтев локалних власти да поменута лица, поред полагања језичког теста, попуне и упитнике у којима би изразили свој однос према политици Москве на међународној арени.
Додаје се да поступци Риге грубо противрече Међународном пакту УН о грађанским и политичким правима, као и Европској конвенцији о људским правима.
У августу 2022. године Влада Летоније донела је одлуку да држављанима Русије продужи привремене боравишне дозволе само у изузетним случајевима, а да им издаје дозволу за стални боравак само уколико положе испит из државног језика на нивоу А2 до септембра 2023. године. Особе млађе од 15 и старије од 75 година ослобођене су провере из знања летонског језика.
Према изменама закона о имиграцији, држављани Русије ће имати могућност да поново полажу испит из летонског језика до 30. новембра, и у том случају ће им боравишна дозвола бити продужена до краја 2023. године.
У Летонији живи око 1,8 милиона људи од којих око 40% говоре руски. Истовремено, Летонија има један државни језик – летонски. Руски језик има статус страног језика.
Застава Летоније - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2023
СВЕТ
Хиљадама Руса прети прогон из Летоније; Москва: Најгрубље кршење права грађана
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала