Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

У ЕУ без права гласа - модел по принципу шибицарења, да се Западни Балкан држи под контролом

© AP Photo / Francisco SecoЕвропска комисија
Европска комисија - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2023
Пратите нас
Модел по коме би државе Западног Балкана, а ту спада и Србија, постале члан ЕУ без права гласа је обично шибицарење које би нас приморало да се одрекнемо Косова и Метохије и Републике Српске, уведемо санкције Русији и натерало да уђемо у НАТО, а гаранције за пуноправно чланство у ЕУ не би било, каже Стевица Деђански.
Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ након неформалног састанка министара спољних послова ЕУ поручио је да Украјина и Западни Балкан што пре морају постати чланице ЕУ, а сличну поруку недавно је на скупу на Бледу послао и председник Европског савета Шарл Мишел.

Западни Балкан у ЕУ због утицаја Русије или..

Један од модела како би се то проширење ЕУ извело али и разлоге за то изнела је ове недеље аустријска министарка за Европу Каролин Едтштадлер, која сматра да интеграција земаља кандидата за чланство у ЕУ може да се одвија по фазама. Тим земљама би се, објаснила је, и пре формалног чланства омогућило да „седе за столом ЕУ“ и учествују у дијалогу, иако још не би имале право гласа. Едтштадлер је напоменула да зна да мало лидера у ЕУ стварно подржавало проширење, али да је то данас за већину „ствар здравог разума због све већег утицаја Русије и Кине“ на Западни Балкан.
Ако би се прихватио предлог Аустрије шта би земље Балкана имале од оваквог статуса? Или је овде реч о томе да се онемогући да земље које нису чланице ЕУ имају своју спољну политику и да на овај начин приступе колективној спољној политици коју Брисел има према Русији?

"Шибицарење“ Европске уније

Професор др Стевица Деђански, председник Центра за развој међународне сарадње, каже да је све ово само велика превара ЕУ како би овај регион одвојили од Русије, посебно Србију и Републику Српску.
„Ако овај предлог или неки њему сличан буде прихваћен, то ће бити озбиљна фарса за државе Западног Балкана. Али нема сумње да ће неке државе са овог подручја пристати на то, јер оне и немају своју политику, поготову не спољну политику. Међутим, ово се не односи на Србију, која би требало да води политику како је и до сада чинила, бринући за своје националне интересе. Само ако нас приме као пуноправног члана, онда бисмо морали да се приклонимо политици коју води ЕУ. Али, о том потом,“ каже Деђански.
Наш саговорник сматра да је ово што ЕУ сада покушава класично „шибицарење“, које треба да замаже очи и створи привид припадности ЕУ.
„Нама није циљ да седимо само за столом ЕУ, и да ето будемо чланови, већ да тим чланством добијемо привилегије које оно носи и да унапредимо живот у нашој држави. Ако немамо право гласа то онда нама не значи ништа. Јер једно је ако уђеш као пуноправни члан а сасвим друго ако некоме треба да послужиш као марионета за испуњавање сопствених циљева,“ објашњава наш саговорник.

Без гаранције за пуно чланство у ЕУ само пут ка НАТО

Према његовим речима, овакав модел приступања би нама само додатно донео проблем због Косова и Метохије јер би на тај начин дијалог био скроз укинут и јер Косово не би одбило да се на овакав начин прикључи ЕУ.
„Сигуран сам да су из ЕУ понудили и Приштини да им се по овом моделу прикључи, што значи да је по свим основама овакав вид прикључења за нас лош. И по мени ми овакве моделе не смемо да прихватимо,“ истиче Деђански.
Наш саговорник је уверен такође да је Европи више стало да цео Западни Балкан угура у НАТО пакт а ово им је идеалан начин да то ураде, јер сматрају да би тако у суштини отклонили такозвану претњу ширења утицаја Русије на овим просторима коју само они виде.
Деђански оцењује да је, кад се све узме у обзир, циљ да Србија одустане од својих националних циљева и самосталне спољне политике и да се одрекне Косова и Метохије и Републике Српске:
"Притисак да се уђе у НАТО би само био наставак, јер ако би се ова опција придруживања прихватила то би малтене било исто као да смо већ постали део те војне организације.“
Деђански констатује и да је постојећи принцип преговора са ЕУ строго формални процес који се одвија по кластерима, а намера је да по овом моделу, када некада држава затвори неки кластер, стекне право да и говори о њему, односно о тој теми.
„Другим речима, нико и ништа не гарантује да ће било која држава Западног Балкана, чак и да прихвати овај модел придруживања ЕУ, постати пуноправна чланица Уније, али ће у међувремену ЕУ имати апсолутну послушност целог овог региона,“ закључује Деђански.
Застава Србије и ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2023
СВЕТ
Борељ: Украјина и Западни Балкан треба да уђу у ЕУ што пре
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала